Gå til sidens hovedinnhold

Klart for nytt Sri Lanka-møte

Til tross for voldshandlingene den siste uken, er partene på Sri Lanka klare for nye forhandlinger.

HOTEL CONTINENTAL (TV 2 Nettavisen): Det sier utviklingsminister Erik Solheim til TV 2 Nettavisen.

Fredag ledet Solheim et hastemøte i gruppen som koordinerer fredsarbeidet i Sri Lanka.

- Vi er dypt bekymret over den økende volden, og oppfordrer partene til å stoppe angrepene, enten de er utført av egne styrker, eller gjennom andre grupper, og komme til forhandlingsbordet, sa Solheim etter møtet med representanter for USA, Japan og EU i Oslo.

Norge sitter i den såkalte formannsskapsgruppen for Sri Lanka, som blant annet har ledet giverlandsarbeidet.

Tidligere denne uka ble den srilankiske hærsjefen alvorlig skadd i et selvmordsangrep. Hæren svarte med å bombe tamilske stillinger nordøst på øya.

Ifølge Solheim pågår samtaler mellom tamilgeriljaen og regjeringen i Sri Lanka i regi av de nordiske våpenhvileobservatørene. Dersom partene nærmer seg hverandre, vil det bli holdt et nytt forhandlingsmøte i Genève.

- Partene har forsikret oss at de er bundet av våpenhvileavtalen. Selv om det har forekomemt mange brudd på den, er det ikke snakk om at det er krig, understreket Solheim.

Et planlagt møte i Genève i forrige uke ble avlyst i siste liten. Tamilgeriljaen hevdet regjeringsstyrkene la hindringer i veien for transporten av geriljaledelsen inn og ut av de tamilkontrollerte områdene nordøst på øya.

I mai eller juni vil formannskapsgruppen møtes igjen i Tokyo. Spent UD-utsendingen Jon Hanssen-Bauer kom nylig tilbake fra Sri Lanka.

- Tilliten mellom partene er veldig lav. Men partene har sagt de vil komme til Genève. Det henger fortsatt på at transportspørsmålet blir løst, sier han til TV 2 Nettavisen.

Terror USAs delegasjon i Oslo ble ledet av viseminister Richard Boucher. Han understreket at USA ikke har endret syn på LTTE som en terrororganisasjon.

- Det er en viktig del av fredsprosessen. Både USA og andre land har gjort det klart at angrep som det mot hærsjefen ikke lar seg forene med forhandlinger. En viktig del av arbeidet vårt er å sørge for at det tamilene oppnår nås ved hjelp av fredelige midler, sa han etter møtet.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken