Gå til sidens hovedinnhold

- Kle av dere og redd sporten

Her er regelendringene som skal bevare idretten i OL.

Både i USA og i Øst-Europa er det satt i gang store kampanjer for å redde bryting som olympisk sport etter at IOC erklærte at OL i 2016 blir siste gang kampsporten vil stå på OL-programmet.

Det internasjonale bryterforbundets nye president, Nenad Lalovic, foreslår nå bryting i bar overkropp for å gjøre sporten mer attraktiv.

IOC tar sin endelige beslutning på en konferanse i Buenos Aires i september, men rent praktisk kan det blir avgjort i St. Petersburg allerede i mai.

Bar overkropp i gresk-romersk
Før møtet i St. Petersburg skal nemlig det internasjonale bryteforbundet presentere sine nye ideer. Det inkluderer blant annet regelendringer, som skal gjøre det lettere for TV-publikummet å forstå sporten.

De nye regene vil også straffe passiv bryting hardere og skal belønne utøverne som er ute etter å gjøre kampen mer spektakulær.

Forbundet vil også ha færre vektklasser, nytt utseende rundt mattene, gi kvinner ledende roller i styret i tillegg til å forandre klær.

- Vi foreslår at bryterne i gresk-romersk bryting skal ha bar overkropp. Vi tror det blir mer interessant for tilskuerne, sier Nenad Lalovic ifølge Aftonbladet.

- Det vil drepe sporten
Bryterne i fribryting kan også få en ny type drakt, men ikke bar overkropp, sier serberen. Han lover imidlertid ikke å ofre gresk-romersk bryting for å få bli i OL.

- Det ville drept brytesporten i Norden og på Balkan, mener han.

For å minske antall deltakere, slik IOC ønsker, kommer det internasjonale bryterforbundet til å foreslå 18 vektklasser. Seks for damer og seks for herrer i fristil og seks for herrer i gresk romersk.

- Farlig for kvinner
Problemet med å beholde gresk-romersk bryting er at IOC ønsker å ha idretter med klasser for både menn og kvinner. Kvinner konkurrerer nemlig ikke i gresk-romersk stil.

- Herrene har da heller ikke synkronsvømming. Gresk-romersk bryting er farlig for kvinner. Det kan bli altfor voldsomme kast, mener Lalovic.

Serberen har vært president i bryteforbundet i to måneder etter at hans forgjenger Rafael Martinetti måtte gå da IOC ville fjerne bryting fra OL-programmet.

- Bryting har vært med i OL siden antikken - i 2700 år. Min eneste oppgave er at den skal bli værende der, sier Lalovic.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken