Gå til sidens hovedinnhold

Kloakkaos i Oslo sentrum

Vann- og avløpsetaten testet nytt avløpsnett ved å fylle det med 80.000.000 liter vann. Det førte til lekkasje ved Oslo S.

Underganger mellom Oslo City og Oslo S ble fylt av kloakk etter at en test av Oslos nye avløpsnett gikk galt. Det luktet sterkt av kloakk på stedet.

Renholdere og ansatte ved Buger King og Starbucks jobbet onsdag ettermiddag febrilsk med å holde kloakkvannet unna, i underetasjen på Oslo City.

Flere andre kjellere i sentrum skal også ha tatt inn kloakk.

Test av avløpsnett

Vann og avløpsetaten i Oslo testet denne uken Oslos nye avløsnett, Midgardsormen, ved å fylle nettet med 80.000.000 liter vann.

Anlegget tålte ikke testen, dermed strømmet vann ut i underganger og kjellere. Lekkasjen skal ikke påvirke t-banen, men siden flere underganger er sperret er det vanskeligere å ta seg frem til den enn tidligere.

Jan Kopperstad, prosjektleder for Midgardsormen, er ikke overasket over at testen førte til lekkasje.

- Noe av hensikten med testen var å sjekke at tilknytningene fra eiendommene og til det offentlige avløpsnettet er i orden og utført i henhold til sanitærreglementet i Oslo kommune. Vi hadde mistanke om at dette kunne skje. Derfor hadde vi kunngjort testen for grunneiere og anleggseiere, sier Kopperstad til Nettavisen.

- Ikke flaut

Kopperstad forteller at det er gammelt avløpsnett i mange av bydelene, og at ansvaret for å holde disse i stand er et delt ansvar mellom grunneier og vann og avløpsetaten.

- Det er viktig at vi finner årsaken til at vannet trenger inn. Foreløpig vet vi ikke grunnen. Nå skal vi vurdere tiltak for at dette ikke skjer igjen, sier han.

- Er dette flaut?

- Nei, det er det ikke. Dette er en test vi har utført nettop for å finne disse feilene, slik at vi kan vurdere tiltak, sier Kopperstad til Nettavisen.

Under kontroll

Klokken 16.50 uttaler Monica Eriksen, senterleder ved Oslo City, at alt er under kontroll.

- Brannvesenet har vært her og pumpet ut alt vannet. Nå fungerer alt som normalt, sier hun til Nettavisen.

Hun fikk ikke informasjon om testen på forhånd, men bærer ikke nag til Vann og avløpsetaten for hendelsen. Eriksen legger til at lekkasjen ikke har fått store følger for dem.

Kvitt kloakklukt

- Slikt kan skje. Men vi er veldig glade for at det var over raskt. Butikkene har sikkert fått spørsmål fra kundene, og vi fikk spørsmål fra våre butikker, og holdt dem oppdatert mens det stod på. Da jeg var der klokken fire kunne du ikke se at det har vært noen lekkasje, sier hun.

- Det var sterk kloakklukt inne på Oslo City tidligere. Har dere fortsatt problemer med dette?

- Nei, man kan ikke lukte noe nå. Vi er bare glad for at dette var over raskt, sier Eriksen.


Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken