Gå til sidens hovedinnhold

Kloakken flyter i gatene

Skremmende mye innestengt aggresjon får utløp i nettdebattene, mener Haakon B. Schrøder.

(NA24-Blogg): Internett skulle skape interaktivitet og dynamikk, bringe mediene nærmere sitt publikum. Folket fikk muligheten til mer enn å absorbere nyheter passivt. De fleste nyhetsmediene har et eget felt hvor folket kan skrive sine meninger. Kloakken flyter ukontrollert og illeluktende gjennom gatene.

Praksisen har eksistert i mange år, og praksisen kan med fordel avskaffes og gjenfødes i en mer skikket form. Den folkelige interaktiviteten er blitt en offentlig og anonym plass for den grinete delen av befolkningen. Uregistrert kan man via et alias mene hva man vil, om hvem man vil. Mene noe om personen, spre rykter, mene noe om motivet eller mene noe om saken. Etter å ha sett folks meninger gjennom mange år er det skremmende mye innestengt aggresjon som får utløp.

Jeg kjenner mange som er offentlige personer, og den nye folkelige tumleplassen er blitt en belastning for flere. At man blir eksponert gjennom kritisk og saklig journalistikk er en del av spillets regler. Idet en sak publiseres åpnes den nettbaserte kloakkpumpen og aliasene kan spyle ut nedsettende karakteristikker og til overmål bruke sin ytringsfrihet anonymt. Mengden av negativitet og usaklighet er skremmende stor. Den er gjennomgående og jeg kan ikke annet enn å tro at dette er mennesker som har mange tapte slag bak seg og gjennom sine anonyme kommentarer føler at de oppnår en eller annen form for psykisk tilfredsstillelse eller fysisk nytelse.

Etter mitt syn tapere uten selvbilde og selvtillit, uten guts til å synliggjøre sin reelle identitet. En vesentlig del av det å delta i samfunnsdebatten er å ha en klar avsender. Man kan selvfølgelig anføre at disse kommentarene ikke har injurierende kraft, og neppe hadde fått konsekvenser i rettslig forstand. Men så lenge slike kommentarer sårer de som deltar på spillets premisser i samfunnsdebatten, har de anonyme budskapene likevel en form for simpel kraft. Ærlige meninger, fra ekte personer, er kult og skikkelig. Og kan bringe debatten videre!

Haakon B. Schrøder
Medierådgiver, Playground

Kommentarer til denne saken