20-åringen som kjørte på en parkert lastebil søndag, har ingenting å skamme seg over. Ifølge tall Nettavisen har hentet ut fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), som organiserer forsikringsbransjen i Norge, kjører nemlig nordmenn på parkerte kjøretøy både titt og ofte. Statistikken viser at vi nordmenn kjørte på parkerte biler hele 36.739 ganger i de tre første kvartalene i 2007. Regningen kom opp i 270.981.000 kroner. Begrenser vi tallene til kun å gjelde personbiler som kjører på parkerte lastebiler kommer antallet ulykker opp i 1.507 for samme periode. Regningen som ble sendt til forsikringsselskapene endte på litt over 7.6 millioner kroner.

Oppmerksomhet
- Vi ser jo at det hvert år er noen som kjører på parkerte kjøretøyer, og det er først og fremst to årsaker, sier kommunikasjonssjef Stein Haakonsen i FNH til Nettavisen.

Hovedårsakene er at føreren av kjøretøyene er konsentrert om helt andre ting enn kjøring, eller at det er så glatt føre at man ikke har kontroll over hvor lang tid det faktisk tar å stoppe et kjøretøy.

- Det er jo åpenbart at mange av disse hendelsene skjer i forbindelse med at folk er opptatt av andre ting som å skifte cd, sende sms eller til eller lignende ting. De er rett og slett ikke oppmerksomme på hva som skjer i kjøreretningen. Den andre hovedårsaken er skikkelig såpeføre slik at bilen bare fortsetter når du trykker bremsen i bånn, sier Haakonsen.

Milliardregning
Det har kostet skjorta for forsikringsbransjen. Ifølge FNH’s egne tall har nemlig regningen etter påkjørsler av parkert kjøretøy fra år 2000 til tredje kvartal i 2007 kommet opp i 2.166.983.000. Og her kommer nyheten som bør få tallknuserne i forsikringsselskapene til å fryse på ryggen. Tallene er økende. Et forsiktig anslag, basert på de gjennomsnittlige utgiftene i fjerde kvartal de fem siste årene, tilsier nemlig at regningen for hele 2007 ender på et sted rundt 360 millioner kroner. Antall ulykker av denne typen har også hatt en jevn økning fra 8.436 i tredje kvartal i år 2000 til 11.534 i samme periode i 2007. Antall ulykker der lastebiler er påkjørt av personbiler har økt fra 337 på de tre første kvartalene i år 2000 til 487 i samme periode i 2007.