Natt til fredag gikk Norges håpefulle curlingspillere til OL-finalen på bekostning av Sveits. Foruten en medalje i OL har laget nå også sikret seg en helt uventet støttespiller.

Les også: - Canada skal få slite

- Jeg er på vei til Vancouver akkurat nå for medaljekampene. Etter at OL er over, per olympiske regler, skal vi diskutere en sponsoravtale med Norges lag, sier Larry Jackson, toppsjef i Loudmouth Golf, til NA24.

Loudmouth Golf er buksemerket curlingspillerne bruker under OL, og som i sin tid ble gjort kjent av golferen John Daly. Storspillet til Thomas Ulsrud, Torger Nergaard, Christoffer Svae og Håvard Vad Petersson, kombinert med den enorme eksponeringen som buksene har fått, har gitt klingende mynt i kassen.

- Vårt daglige besøk på nettsiden er opp omtrent tigangeren og vårt daglige salg har tredoblet seg, noe som vi hos Loudmouth er veldig fornøyde med, sier Jackson.

De omtalte klovnebuksene har fått premie for Vancouver-OLs beste drakt, de er blitt hyllet på norsk og internasjonal TV, kong Harald har fått dem i bursdagspresang. Aviser fra hele verden, både på papir og nett, har fråtset i buksene, og de har til og med fått en egen fangruppe på Facebook med over 460.000 medlemmer.

Les også: Klovnebuksene var nede

- Det er vanskelig å prissette eksponering, men ja, det har vært ekstremt verdifullt, sier Jackson.

Morten Wiberg, TV & Radio sjef i Carat, har anslått for NA24 at buksene har fått markedsføring verdt mange, mange millioner kroner.

- Jeg har aldri opplevd at en så liten og uskyldig greie har fått så mye, og så stor, positiv oppmerksomhet som dette, sier Wiberg.

Les mer: Klovnebuksene er verdt millioner

Får gullbonus
Nyheten er av det sjeldne slaget for laget med Thomas Ulsrud, Torger Nergaard, Christoffer Svae og Håvard Vad Petersson i spissen. I dag har laget som stiller i OL kun en avtale med Nordea.

Men avtalen med Nordea har etter det gode spillet plutselig blitt enda bedre.

Banken er så imponert over oppmerksomheten som både Team Ulsrud og buksene deres har fått, at banken har besluttet å gi spillerne medaljebonus. For gull får det 100.000 kroner ekstra, for sølv vanker det 75.000 kroner.

- Vi er stolte over å være sponsor for Team Ulsrud og vi er imponert over resultatene og den store interessen de har skapt for curling her nede, sier Arne Lambech, markedsdirektør i Nordea.

OL-bonusen kommer i tillegg til de ordinære sponsormidlene i avtalen som ble inngått i januar 2010.

Kan få millioner
Landslaget har en utstyrsavtale med Umbro, men ingen sponsorer. Utstyrsavtalen gjelder heller ikke bukser, da buksene alltid har vært en personlig greie i curling, ifølge Frode Myrvang, generalsekretær i Norges Curlingforbund.

- Det er litt gammel historie det der. Interessen for curling når en høyde hvert fjerde år, men den er overraskende stor sportens størrelse tatt i betraktning. Det som er synd for dem er at de lever anonymt utenom OL, til tross for at det er konkurranser som EM og VM, sier Lars Martin Kaupang, styreleder i Sponsor- og eventforeningen og seniorrådgiver sponsor for Synovate, til NA24

Myrvang håper imidlertid at all medieoppmerksomheten, som deltakelsen og buksene har skapt, vil gi forbundet mye å slå i bordet med, når de nå skal ut å jakte på støttespillere.

- Ja, vi håper og regner med at vil stille med sterke kort nå som vi skal forhandle om å få en hovedsponsor for landslaget, sier Myrvang.

Noe også sponsoreksperten tror at kan skje.

- Det at det er personligheter og en spesiell oppmerksomhet kan gi dem større status som sponsorobjekt. Det som taler til curlingens fordel er at det generelt ser ut til at idretten greier seg veldig bra i sponsormarkedet for øyeblikket. I tillegg betyr personligheten mye. Dersom det er typer på laget som går gjennom mediebildet samtidig som de fortsetter å spille på høyt nivå styrkes sjansene. Curling er omfattet med stor interesse internasjonalt. Det er utrolig fascinerende, sier Kaupang.

Kaupang sier det er vanskelig å anslå hvor mye eventuelle avtaler kan være i kroner og øre, men sier at fjorårets store trend kan bidra.

- Det store gjennombruddet i 2009 var at selskapene begynte å bruke profiler i større grad. Har du personligheter som på fornuftig vis kan assosieres med bedriften, vil det være fullt mulig for dem å tegne avtaler på høyde med noen av de mellomstore forbundene i Norge, sier han.

Og en sport i vekst trenger som regel økonomiske støttespillere.

I Norge er det i dag muligheter til å spille curling på steder som blant annet Snarøya, Bygdøy, Halden, Lillehammer, Oppdal og Trondheim. Men Myrvang forteller at de vil ekspandere og at enda flere anlegg er på trappene.

Finalekamp
På lørdag møter Norge hjemmefavoritten Canada i finalen.

På Trulsen som styrte Norge til gull under OL i Salt Lake - mot nettopp Canada - mener at de norske har muligheter til å gå helt til topps.

- Det har aldri vært feil å være norsk curlingmann i Canada. Akkurat nå er det veldig moro, også. Vi gleder oss fælt til å spille på lørdag, sier Pål Trulsen til Nettavisen.