Gå til sidens hovedinnhold

Knallforhold for påskeskituren

De aller fleste steder er det mer enn nok snø til påskeskituren. Men pass deg for isen i lavlandet.

- Liker du mye snø bør du legge årets påsketur til Oslomarka. I lavereliggende områder på Østlandet er det nemlig mer snø enn normalt, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Dermed er det bare å spenne på seg skiene å komme seg ut i skiløypene i påsken.

Les også: Slik blir været i palmehelga

Her er det snø
Men det er ikke bare på Østlandet at det er mer enn nok snø til påskeskituren.

I store deler av Trøndelag er det normalt eller mer snø enn normalt, særlig i lavereliggende områder øst for Trondheimsfjorden.

På Vestlandet er det stort sett normale snømengder over 1000 meter og noe mindre enn normalt i lavereliggende strøk. I de sørligste fjellområdene og vest i Agder er det mindre snø enn normalt. I Aust-Agder og Telemark er det i enkelte lavereliggende områder, mer snø enn normalt. Ellers er det stort sett normalt eller litt under normalt med snø i denne landsdelen.

Langs kysten av Finnmark er det noe mindre snø enn normalt, mens det for øvrig i Nord-Norge er omtrent normale snømengder.

Advarer mot tynn is
Men dersom du har tenkt deg ut på et islagt vann i påsken, bør du ta dine forholdsregler. For det er ikke alle stedene hvor isen er like trygg nå som kalenderen viser april og våren er i anmarsj.

Der du bør være mest på vakt, er blant annet på de store innlandssjøene på Østlandet, som har blitt islagt i vinter. Isen der er bare 10-25 cm tykk, og snølaget er tynt.

- Jeg vil spesielt advare mot de store innlandssjøene, de som ikke alltid islegges. Da tenker jeg på blant annet hovedbassenget i Mjøsa, Nisser og Randsfjorden, som har ganske tynn is og lite snø på seg. Hvis det kommer mye sol så vil etter hvert den siste isen løse seg opp ovenfra, sier Åmund Kvambekk ved NVE til Nettavisen.

Kvambekk råder folk til å bruke et eller annet til å slå i isen før de tar sjansen på å gå utpå vannet.

- Hvis isen er dårlig så gir den veldig lett etter i de øverste delene. Man kan bare skrape vekk isen. For isen blir til såkalt stavis med en veldig dårlig binding, og når det er blitt sånn gjennom hele da er den veldig farlig å gå på. Da vil du merke at det gynger dersom du prøver å gå utpå, sier Kvambekk.

En annen ting som viser at isen er dårlig, er at fargen på isen er blitt mye mørkere enn vanlig.

- Farligst ved land
Ifølge NVE er det generelt trygt å ferdes på is på uregulerte vann i fjellet i hele landet. Istykkelsen er rundt 50-80 centimeter.

- Stort sett pleier det å være trygg is i fjellet ved påsketider, sier Kvambekk til Nettavisen.

Fra Trøndelag og nordover er isen stort sett farbar også i lavlandet i midtre og indre strøk, i Troms og Finnmark også i ytre strøk. Helt ytterst på kysten er isen mer usikker.

Fra Møre og Romsdal langs vestkysten til og med Agder er isen stort sett ikke farbar i lavlandet, men over 200-400 moh. er flere vann farbare. På Østlandet er det generelt gode isforhold, med unntak av vannene nærmest kysten i Telemark og Østfold hvor vårløsningen har begynt på flere vann.

- Det er viktig å huske på at det isen oftest blir dårlig ved land først, sånn at det er et problem som løser seg litt selv fordi man ikke kommer seg utpå. Dette gjelder de vannene med tynn is i dag, og da snakker vi om lavlandet helt nærme kysten, sier Kvambekk.

Han opplyser at det så lenge det er et godt snødekke på isen, er sjansen for at det er trygt å gå på isen større. Han

- Men unngå steder der vann strømmer, som innløp, utløp og trange sund, sier han til slutt.

Her finner du en detaljert ismelding for hver landsdel.

Nok snø på breene
Snødekket på breene i Sør-Norge er i år omtrent som normalt, og forholdene er derfor gode for skigåere.

- I Nord-Norge er snømengdene på breene noe mindre enn normalt. På tross av gode snøforhold er det likevel grunn til å minne om at man alltid skal utvise forsiktighet ved ferdsel på breene. Det er viktig at alle som planlegger skiturer over breer har nødvendig kunnskap, erfaring og sikringsutstyr, ifølge NVE.

Langtidsvarselet
Værutsikter for perioden 7. til og med lørdag 11. innebærer lite vind og stort sett uendrede eller høyere temperaturer.

Østafjells blir det i hele perioden stort sett bris, til dels kuling på kysten. På tirsdag kommer regnet til Agder og Telemark, fra kvelden også på Østlandet. Utover uka vil bygeværet fortsette. Uendrede temperaturforhold.

Fjellet i Sør-Norge får for en stor del sørøstlig bris, kuling utsatte steder, ellers oppholdsvær. I Langfjella blir det perioder med regn, ellers snø i høyfjellet. Litt mildere.

Vestlandet sør for Stad får sørøstlig bris, etter hvert kuling utsatte steder. Først på tirsdagen oppholdsvær i nordlige strøk, ellers regn som brer seg nordover. Stigende dagtemperatur.

Møre og Romsdal og Trøndelag får også bris, men kuling utsatte steder. Ellers er det meldt stort sett oppholdsvær og perioder med sol. Kaldt om natta, mildt om dagen.

Fint i nord
I Nordland er det i begynnelsen av perioden bris av skiftende retning og enkelte snøbyger i Nordland. Senere østlig bris, oppholdsvær og lettere skydekke. Litt lavere nattetemperatur, ellers uendret.

Troms og Finnmark får sørøstlig bris, kuling utsatte steder. Først på tirsdagen litt snø i Sør-Troms og på Finnmarksvidda, ellers opphold og til dels pent vær. Utover i perioden er det utrygt for regnbyger, som vil falle som snø i fjellet. Lange perioder med pent vær, særlig i Troms og Finnmark. Stigende temperatur.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken