Gå til sidens hovedinnhold

Knallnyhet for Barack Obama

Joker tryllet frem uventet støtte.

Så langt i 2012 har finansmarkedene vært preget av avventing og rykter.

Stor usikkerhet knyttet til krisen i Europa og hvor bærekraftig veksten i USA er har fått flere aktører til å holde seg på sidelinjen.

Fredag var det imidlertid duket for ukens, og dermed også årets, viktigste tall.

- Det amerikanske arbeidsmarkedet vil være i fokus i markedene også i dag når vi får de offisielle sysselsettingstallene for desember, skriver Ida Wolden Bache, seniorøkonom hos Handelsbanken Capital Markets, i sin morgenrapport.

Fasiten viser at det ble skapt 200.000 jobber i desember.

På forhånd va det ventet at rapporten ville vise en vekst i sysselsettingen på 155.000 i desember, etter at kutt på 25.000 offentlige stillinger var medregnet.

Etter at tallene ble sluppet stiger børsene i Europa.

Oslo Børs løftes 0,36 prosent til 394,6 poeng. Samtidig styrker også dollaren seg mot de fleste valutaer og en dollar koster nå 6,0173 kroner.

Her kan du følge utviklingen på børsene

Ledigheten faller
USA trenger minst 125.000 bare for å holde tritt med befolkningsveksten, men for at ledighetsraten faktisk skal falle må det skapes mer enn dobbelt så mange som dette.

Men etter at finanskrisen inntraff og den amerikanske ledigheten ble sendt til himmels, er disse tallene mye bedre enn den miserable jobbveksten Obama har opplevd på lang tid.

Det ble også sluppet tall over ledighetsraten. Denne falt fra 8,6 prosent til 8,5 prosent og til det laveste nivået siden februar 2009, etter å overraskende ha falt fra 9 prosent i november.

Her var det ventet en økning til 8,7 prosent.

Denne foretas imidlertid på en separat måling som foretas gjennom noen tusen telefonintervjuer hos amerikanske husholdninger, hvor blant annet ledige som gir opp å søke etter ledige jobber utelukkes fra statistikken. Dermed finnes det i tillegg til den offisielle ledigheten også en del skjult ledighet.

- Sysselsettingen opp mer enn ventet, men de reelle forventningene var trolig en del høyere etter den sterke ADP-rapporten. Ledigheten viste en overraskende nedgang nok en gang, og lite av fallet skyldtes at flere gikk ut av arbeidsmarkedet. Lønnsveksten opp, noe som er bra for husholdningenes inntekter. Ingen grunn for Fed til å sette i gang med mer QE nå, men vil nok gjennomføre operasjon twist som planlagt, melder seniorøkonom Knut A. Magnussen hos DnB Markets.

For før tallene ble sluppet kom det positive signaler.

Spår bedring
På torsdag kom nemlig det private selskapet Automatic Data Processing (ADP) med sine ledighetstall.

Deres rapport inneholder kun sysselsetting i private firmaer, men kommer i forkant samme uke som de offisielle ledighetstallene, som også har med offentlige ansettelser.

- Den såkalte ADP-rapporten viser at sysselsettingen i privat sektor steg med 325.000 i desember, mot 204,000 måneden før og ventede 180,000. Økningen er den hittil største i seriens tolvårige historie, og peker mot at payrolls-tallene i ettermiddag også vil bli sterke, melder Øystein Dørum, sjeføkonom hos DnB Markets.

Selv om rapportene kan avvike en del fra hverandre brukes denne som en pekepinn på de offisielle tallene.

- ADP bommer hver måned i gjennomsnitt med 60,000 på faktisk vekst i samlet privat sysselsetting og favner ikke offentlige ansatte, som siste halvår har falt med 20.000 i måneden, men selv et nokså konservativt anslag tilsier at det for økonomien som helhet ble skapt nesten 250.000 nye jobber i desember, skriver Dørum.

Som en følge av disse tallene økte også forventningene.

- Sysselsettingen utenom jordbruket ventes å ha steget med 150.000 fra november, men de faktiske forventningene er trolig justert noe opp etter gårsdagens ADP-tall, skriver Wolden Bache.

Joker veltet ikke lasset
Forholdene disse tallene seg i mellom er ofte spesielle i desember.

- Tallene kan imidlertid ha blitt påvirket av problemer med sesongjusteringen på slutten av året; avviket mellom ADP-tallene og de offisielle sysselsettingstallene for privat sektor har generelt vært spesielt stort i desember, melder Wolden Bache.

I desember i fjor estimerte ADP at det ble skapt 297.000 jobber, mens de offisielle tallene kun viste 113.000. Selv etter revidering viste ADP-tallene hele 79.000 for mange jobber.

- ADP-rapporten bommet mye på de foreløpige payrollstallene i desember i fjor, men har de siste 12 årene ikke bommet mer i desember enn ellers. Samtidig fortsetter antall førstegangssøkende til ledighetstrygd å trekke nedover. Også dette tyder på bedring i arbeidsmarkedet, skriver Dørum.

Slår ut på tallknusing
Årsaken til at det blir så mye kluss i desember skyldes at selskapene ofte benytter denne måneden til å fjerne data over personer som har fått sparken, sluttet eller gått av med pensjon - gjerne måneder i forveien.

Selskapene trenger ikke å ha lønnet disse personene, men de har bare ikke tatt seg bryet med å fjerne dem fra ansattelistene før nå.

Dermed må Macroeconomic Advisers, som knuser tallene for ADP, ikke bare hensynta sesongjusteringer, men også anslå hvor mange dette gjelder.

Det er imidlertid ikke gitt at det er store utslag de to rapportene i mellom hver desmber.

I 2009 var det for eksempel et avvik på kun et par tusen.

Viktige tall
Første fredag hver måned klokken 14.30 slipper amerikanske myndigheter sin omfattende arbeidsmarkedsrapport. Rapporten som viser sysselsettingen utenfor jordbruket er betegnet som verdens viktigste makrotall. Denne viser tilstanden i det amerikanske arbeidsmarkedet måneden før, og følges med argusøyne i alle verdens finansmarkeder.

Disse tallene er viktige, da de viser temperaturen på et av de viktigste og hardest rammede områdene i verdens største økonomi.

På grunn av den ekstreme sensitiviteten holdes tallene tett til brystet fram til de slippes.

For når rapporten slippes kan den gi veldig store utslag på finansmarkedene, noe som gjør at store penger både blir tjent og fordufter samt at jobber både kan bli skapt og gå opp i røyk.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken