Gå til sidens hovedinnhold

Knallsalg i boligmarkedet

Frykten for en mulig boligboble skremmer ikke markedet. Boligprisene steg videre i august.

Ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) viser at boligprisene steg med hele tre prosent fra juli til august.

Korrigert for sesongvariasjon gir det en stigning på 0,3 prosent, noe som viser at det fortsatt er en sterk underliggende trend. Hittil i år har de sesongjusterte tallene ligget i pluss hver måned.

Boligprisene for august er 8,7 prosent høyere enn for samme måned i 2004.

Billigst i Telemark
- Hvis prisene blir på dagens nivå i september, oktober, november og desember, vil det bli en gjennomsnittlig økning på ni prosent i år, sa NEF-sjef Finn Tveter da tallene ble lagt frem for pressen torsdag.

For hele 2005 har NEF anslått en prisvekst på åtte prosent.

En bolig kostet i august 19.500 kroner per kvadratmeter i snitt. Dyrest var det ikke overraskende i Oslo, kvadratmeterprisen i hovedstaden ligger i gjennomsnitt på 26.400 kroner. Prisene i Telemark er lavest, og ligger i snitt på 10.400 kroner.

Omsetningen i august viser også at boligmarkedet er hett. Mens det i juli ble solgt 3.550 boliger gjennom Finn.no, var antallet i august 4.271. Sammenliknet med august i fjor, ble det solgt 20 prosent flere boliger.

- Dette er en tydelig trend på et kraftig marked, kommenterte Tveter.

Tror ikke på boligsprekk
NEF-sjefen og hans kolleger er ikke redde for et krakk i boligmarkedet.

- Vi forholder oss til tallene, og tallene som de er idag tyder ikke på et krakk, sa NEF-formann Øivind A. Tandberg under boligpriskonferansen.

Advokat Torbjørn Ek, som er styremedlem i EFF, ser for seg at det kan komme en korreksjon hvis mange nybygde boliger pøses ut på markedet samtidig. Men Ek tror utbyggerne vil holde igjen, og tilpasse seg markedet.

- Vi har hatt en lang og positiv utvikling, og en eller annen gang skjer det en korreksjon. Men når skal jeg være forsiktig med å spå, slo Ek fast.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken