Dieumercie Laviolet måtte amputere det venstre beinet bare for noen måneder siden. Ikke på grunn av jordskjelvet, men diabetes.

Nå har hun kommet tilbake til feltsykehuset i Petit Goáve, vest for hovedstaden Port-au-Prince, i håp om at legene kan lindre smertene hun sliter med i det amputerte beinet.

- Hver dag har jeg så vondt, sier hun stille.

Hun mistet huset sitt i jordskjelvet og bor nå sammen med fem familiemedlemmer, inkludert sønnesønnen som kjører bestemoren frem og tilbake fra sykehuset.

Medisinske behov
Laviolet er typisk for pasientene som nå kommer til det mobile feltsykehuset i Petit Goáve som Røde Kors i Norge driver sammen med Canadisk Røde Kors.

- Det er ikke lenger så mange med direkte skader etter jordskjelvet, men vi ser noen med oppfølgingsbehov etter de første operasjonene, sier Gerd Tranø, til vanlig lege ved Levanger sykehus, nå i Petit Goáve for fem uker.

Ellers er det pasienter med behov som er helt etter forventing på det som er det eneste sykehuset for 200.000 mennesker. Det har i det siste vært en økning av malariatilfeller, luftveisinfeksjoner, det er en del keisersnitt, trafikk – og brannulykker.

Kirurgene har også mye å gjøre, da mange pasienter ikke har hatt råd til å søke behandling på mange år.

- Senere denne uken skal vi operere på en kvinne med svært utviklet brystkreft. Hun må ha hatt det i flere år, og nå er det et åpent sår som ikke blir bedre, sier Tranø videre.

Frykt for etterskjelv
Denne uken besøkte generalsekretær i Røde Kors Børge Brende sykehuset. Også utviklingsminister Erik Solheim, president i Haiti Røde Kors, Dr. Michaéle Amédée Gédéon, og leder av Det internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-forbundet i Haiti, Marcel Fortier, var til stede.

De ble møtt av sterke historier fra pasientene, blant dem 15 år gamle Louis. Han fikk høre benet knust under taket som raste sammen under jordskjelvet. Etter neste to måneder med intensiv behandling tror helsepersonellet at de har klart å redde benet hans fra amputasjon. Noe han er svært glad for, men han er likevel bekymret for framtiden. Familien på åtte bor i et telt utenfor restene av huset deres.

- Jeg tør ikke sove inne i en bygning da det fremdeles er etterskjelv. Det er egentlig greit å være her i teltet på sykehuset, det er tryggere, sa Louis.

Norge bidrar
Røde Kors jobber nå med å sikre sanitærforholdene i mange av de mest utsatte leirene før regnet kommer for fullt.

- Det er myndighetene sitt ansvar å skaffe tilgang til land, slik at humanitære organisasjoner kan gi den hjelpen det er behov for. For Røde Kors sin del betyr det blant annet helsehjelp, rent vann, nødly og så raskt som mulig husly. Haitis myndigheter bør derfor bli støttet i arbeidet med å skaffe nødvendige landområder hvis de ikke selv klarer å finne løsningen eller har midler til det, sier Børge Brende.

Over 70 milliarder kroner ble lovet under den nylig avholdte donorkonferansen i New York, 800 millioner kroner kom fra norske myndigheter.

Utviklingsminister Erik Solheim lovte at Norge skal fortsette å være i Haiti med et langtidsperspektiv.

- Norge skal yte all den hjelpen vi kan til a bygge opp igjen landet, for å kunne minimisere unødvendig lidelse i regnsesongen. På lengre sikt skal vi bidra til å styrke staten Haiti slik at de kan tilby nødvendige tjenester som skoler og demokratiske institusjoner. (ANB)