Gå til sidens hovedinnhold

Kobles fra på lørdag

Haukeland universitetssykehus har besluttet å koble Kristina (4) fra pustemaskinene lørdag klokken 12.

BERGEN/OSLO (TV 2 Nettavisen):Det er klart etter et møte mellom legene ved Haukeland universitetssykehus og Kristinas far, Oddmund Hjertåker, torsdag.

- De avslutter behandlingen. Hun blir koblet fra respirator lørdag klokken 12. Oddmund er helt fra seg, sier Marianne Bergflødt, en av farens advokater, til TV 2 Nettavisen.

Møtet mellom sykehuset og faren startet i dag klokken 12. En drøy time senere stormet faren, sammen med sine advokater gjennom resepsjonen på Haukeland sykehus og forsvant. På veien gav advokat Bergflødt beskjed om hva som kom frem under møtet.

Viser til taushetsplikt
Ledelsen ved Haukeland universitetssykehus står nå i en veldig vanskelig situasjon, da de ikke kan uttale seg om saken og på den måten forsvare standpunktet de har nådd.

- Vi kan ikke si noe i denne saken. Faren til jenta har nektet å oppheve taushetsplikten, sier informasjonsdirektør Mona Høgli ved Haukeland universitetssykehus til TV 2 Nettavisen.

Administrerende direktør Stener Kvinnsland sier til iBergen.nos reporter at sykehuset på grunn av taushetsplikten, og derfor ikke kan uttale seg spesifikt om saken. Men på generell basis sier han:

- Vi har jobbet nå i fire måneder med nitidig arbeid og vurderinger for å gjøre alt vi kan for å hjelpe barnet.

Kvinnsland sier også at han ønsker en samfunnsdebatt rundt temaet.

- Det jeg mener er det vanskelige spørsmålet, er hvem som skal ha det siste ordet i en slik sak, sier Kvinnsland.

Noe av bakgrunnen for legenes standpunkt kan man imidlertid lese i kjennelsen fra Bergen tingrett onsdag (pdf). Her kommer det frem at legene mener Kristina er så hjerneskadet at det er nyttesløst å fortsette behandlingen.

- Kristina har en fremtid
Faren hevder likevel at datteren responderer når hun kommuniseres til og hevder å ha fått henne til å bevege armene på kommando. Hun skal også ha åpnet øynene flere ganger, noe faren har tatt opp på korte video-opptak.

Stikk i strid med legene på Haukeland sine konklusjoner, har en annen uavhengig lege funnet at Kristina har viljestyrt motorikk og stor utviklingspotensial. Les egen sak her.

- Tvilen til gode
Farens advokat, Pål Magne Bakka, sa på telefon til TV 2 Nettavisen rett etter at beslutningen var tatt, at han var blitt orientert om dette.

I en intervju mens møtet pågikk understreket han alvorlighetsgraden dersom sykehuset kom til at de vil koble fra pustemaskinen.

- Hvis det blir utfallet at de skrur av, så betyr det at den saklige uenigheten aldri vil prøves for domstolene. Det betyr at et spørsmål om liv og død ikke får en normal domstolsbehandling. Det er uetisk og uriktig å avslutte, sier Bakka.

Han viste til konflikten om hvor stor skaden Kristina har, er, med farens observasjoner og en annen lege som vitne.

- Hvor skal tvilen komme til gode, er det livet eller døden, spurte advokaten overfor TV 2 Nettavisen rett før beslutningen ble tatt.

Et siste håp
Faren klynger seg nå til håpet om at lagmannsretten skal stanse planene om å koble Kristina fra maskinen som hjelper henne å puste. Onsdag avgjorde Bergen tingrett at de ikke komme med en midlertidig avgjørelse på å stanse sykehuset slik at saken kunne kjøres for rettssystemet.

Hjertåkers advokater påkjærte tidligere i dag kjennelsen til lagmannsretten. De vil nå avgjøre hvorvidt de skal ta kjæremålet opp. Når lagmannsretten kommer frem til sin beslutning, er foreløpig uvisst.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken