Gå til sidens hovedinnhold

Koeman blir historisk

AZ Alkmaar-sjef Ronald Koeman skriver seg onsdag inn i Mesterligaens historiebøker.

Den nederlandske landslagskjempen, med et titalls nasjonale og internasjonale titler på merittlista, er i ferd med å bli en profil også på sidelinja i europeisk fotball. Onsdag blir han den første treneren i historien som har ledet fem forskjellige klubber i verdens gjeveste klubbturnering, Mesterligaen.

46-åringen har inntil nå toppet lista sammen med to andre – som også hadde fire mesterligaeventyr på merittlista. Nå har imidlertid nederlenderen lagt Fabio Capello og rumenske Mircea Lucescu bak seg.

Triumf på triumf
Koeman kom riktignok lett til årets mesterligaeventyr og dermed rekorden. Da 46-åringen overtok som sjef i AZ Alkmaar i sommer var klubben allerede klar for gruppespillet i årets mesterliga. Det besørget Louis van Gaal da han overraskende førte klubben til ligagull forrige sesong. Suksesstreneren ble så hentet til Bayern München, hvilket åpnet for Koeman i sjefsstolen.

Tidligere har sistnevnte ledet både Ajax, Benfica, PSV og Valencia i Mesterligaen – uten at det har endt med den helt store suksessen. I 2006 førte han riktignok Benfica til kvartfinale, men der ble det tap mot gamleklubben Barcelona.

Hyggeligere Europa-minner har Koeman fra tiden som spiller. Både i 1988 (PSV) og i 1992 (Barcelona) vant han datidens svar på Mesterligaen, serievinnercupen.

46-åringen fikk for øvrig med seg 533 klubbkamper og 78 landskamper i løpet av sin 17 år lange karriere. EM-gull i 1988, fem trofeer i Spania samt åtte titler i hjemlandet ble den formidable fasiten.

Sparket i Valencia
Trenerkarrieren har imidlertid 46-åringen slitt med å få fart på. Det ble riktignok ligagull både med PSV og Ajax, men både i Benfica og i Valencia gikk det tungt. I sistnevnte jobb ble Koeman sparket etter bare et drøyt halvår i sjefsstolen. Da var Valencia faretruende nær nedrykk.

Hva Koeman kan utrette i AZ Alkmaar gjenstår å se. I øyeblikket er klubben nummer fem i den nederlandske æresdivisjonen, men bare to poeng skiller opp til serieleder PSV Eindhoven etter seks serierunder.

Og hva klubbens mesterligaeventyr kan bringe, imøteses også med stor spenning. Motstanderne i gruppespillet synes overkommelige – sett bort fra Arsenal. Koeman & co. kan godt ta seg videre på bekostning av Standard Liege og Olympiakos.

– Arsenal er det sterkeste laget, mens nivået er jevnt mellom oss bak. Vi skal kjempe, sier Koeman.

Neppe bestenotering
Noen forbedring av klubbens tidligere bestenotering i Europa blir det nok neppe i årets mesterliga. I 1981 tok man seg nemlig til finale i UEFA-cupen. Der ble det tap 4-5 sammenlagt mot engelske Ipswich. Sistnevnte for øvrig ledet av nylig avdøde Bobby Robson.

PS! Robson er én av et knippe trenere som har ledet tre klubber i Mesterligaen. Blant dem er også Trond Sollied – som har prøvd seg i det gode selskap med både Rosenborg, Olympiakos og Club Brugge. (ANB)

Kommentarer til denne saken