Gå til sidens hovedinnhold

Komiker mot kokain

Komiker Ørjan Burøe syns ikke det er morsomt å bli tilbudt kokain av tenåringer. Nå går han til angrep på kokaintrenden.

- Jeg har ikke tall på hvor ofte jeg er blitt spurt om kokain på byen, sier standupkomiker og TV-kjendis Ørjan Burøe.

Bakgrunn:Her flommer kokainet over

Han er sjokkert over at kokain er blitt så sosialt akseptert, at misbruket har spredd seg i rekordfart.

Kjendisen er mye til stede i utelivet både i Oslo og resten av landet gjennom jobben som standupkomiker, og har med egne øyne sett hvor åpenlyst misbruket er blitt.

Tilbudt dop av tenåringer
- Det største sjokket fikk jeg da jeg gjorde flere opptredener for årets russekull. Der kom ungdom på 18-19 bort til meg og spurte rett ut om jeg ville ha «brus», som er blitt ungdommenes kodeord for kokain. Det var mange tilbud! understreker han.

- De sniffet det helt åpenlyst. Hva er det som skjer i samfunnet vårt, når så unge mennesker ikke ser farene ved å bruke et av de verste og mest avhengighetsskapende narkotikum vi har? spør Ørjan.

- Alle får tilbudet
- Men hvorfor blir nettopp du tilbudt kokain?

- Det er nok ikke unikt for meg, jeg tror nesten de fleste som går på litt mer trendy og kule utesteder har fått tilbudet. At ukjente personer tilbyr det til meg, kan ha noe å gjøre med at jeg var med på å lage et ganske vilt TV-program, «Judas». Bare fordi jeg var gæren på TV, betyr ikke det at jeg bruker den dritten, sier han.

Opprop på Facebook
For kort tid tilbake laget han et opprop på nettsamfunnet Facebook, som han har kalt «Kokain er for pyser uten selvbilde på byen!». Gruppen har allerede 363 medlemmer som diskuterer det eksplosivt økende kokainproblemet.

- Jeg lagde gruppen for å vise at vi er mange som ikke bruker kokain, og at vi er mange som tar avstand fra det. Jeg tror samhold er viktig, da ser alle brukerne der ute at det fins et alternativ. Og «cola-huer» som vil ut av misbruket, er selvsagt hjertelig velkomne til gruppa. Her finner de nye venner - som ikke er brukere, sier Ørjan.

«Feelgood-narko»
Han tror kokain er blitt så skremmende populært fordi både unge og voksne fra alle samfunnslag leter etter den «ultimate, gode følelsen».

«Hva er det som skjer i samfunnet vårt, når unge mennesker ikke ser farene ved å bruke et av de verste og mest avhengighetsskapende narkotikum som finnes?»

Ørjan Burøe, TV-kjendis

- Akkurat den følelsen finner mange med kokain. De opplever stoffet som fantastisk, ikke blir de fyllesjuke, de får selvtillit og en skikkelig opptur. I tillegg mister man appetitten og kan bruke det for å slanke seg. Så langt høres det jo ut som rene medisinen! Men bivirkningene er jo enorme. Det har jeg selv sett på venner og bekjente som har vært brukere, sier Ørjan til Nettavisen.

Farlige og enkle snarveier
- Det plager meg at alle streber etter å finne den følelsen og etter å finne seg selv - men bruker enkle snarveier som kokain for å komme dit. De ødelegger fremtiden sin, de føkker med hjernen, sier han.

Ørjan sier også at han kjenner til en rekke kjente og profilerte personer som er brukere av kokain.

- De vet selv godt hvem de er. Og som forbilder, bør de kutte ut dopet og stå frem og ta avstand fra idiotiet, mener han.

Her finner du Ørjans opprop på Facebook(PS: ekstern lenke)