Gå til sidens hovedinnhold

Kommer ikke inn i Burma

Militærjuntaen nekter å slippe hjelpearbeiderne inn i landet.

Tre fly med 45 tonn med forsyninger til Burma blir nektet å lande i hovedstaden Yangoon.

Får ikke landingstillatelse
Flyene er fullastet med nødforsyninger til syklonofrene, og står klare til at ta av på flyplassene i Bangkok, Dhaka og Dubai, skriver Reuters. Burmas hovedstad ligger høyst et par timer unna, men for å lande trenger de godkjenning fra militærjuntaen i landet. Den lar vente på seg.

- De kan ikke vente og de bør ikke bli spurt om å vente til i morgen. Det er livsviktig at mat, vann, telt og medisinske forsyninger kommer inn med en gang, sier Tony Banbury, Asia-sjef for FNs matvarefond, WFP.

(Saken fortsetter under bildet)

Ifølge flere nyhetsbyråer har desperate overlevende begynt å storme butikker for å finne noe å spise.

Manglende vilje
WFP er vanligvis klar med forsyninger innen 48 timer etter en humanitær katastrofe. Seks dager etter syklonen Nargis slo inn over Burma er det imidlertid svært lite nødhjelp som er kommet inn i landet. Kun et fly - fra Thailand - har sluppet inn med matforsyninger til befolkningen.

Nå stiger frustrasjonen blant hjelpearbeidere over militærjuntaens manglende vilje til å slippe inn folk og mat.

(Saken fortsetter under bildet)

Katastrofe
Det hardest rammede området, Irrawaddy-deltaet er fullstendig isolert etter syklonen. Burmesiske myndigheter frykter at tallet på døde etter syklonen kan være langt over 100.000.

- Informasjonen vi får, tyder på at det kan være godt over 100.000 døde i deltaområdet, sier Shari Villaros, chargé d'affaires ved USAs ambassade i Burma, melder Reuters.

Amerikanske myndigheter har presset hardt på den burmesiske militærjuntaen for å la omverdenen få hjelpe det hardt prøvede folket.

- Jeg kan bare anta at jo lenger nødhjelpen blir forsinket, jo flere ofre blir det.

Tidevannsbølge
Syklonen Nargis ødeleggelser er de verste i Burmas nyere historie, og den dødeligste i Asia siden en syklon tok livet av 138.000 mennesker i Bangladesh i 1991.

De fleste av de døde i Burma omkom som følge av tidebølgen som fulgte etter syklonen, en opp mot 3,5 meter høy vegg av vann. Flere landsbyer ble lagt under vann, og har ødelagt livsgrunnlaget for flere hundre tusener.

235977

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten