Gå til sidens hovedinnhold

- Kongefamilien for lite synlige

Kronprinsparet valgte å reise til Brasil på sin planlagte juleferie, på tross av flomkatastrofen i Sørøst-Asia. Kongefamilien får nå kritikk for å ha vært for lite synlige.

Informasjonsrådgiver Pål Heldaas i Geelmuyden.Kiese la ikke skjul på at han var lite imponert over den norske kongefamilien på Tabloid på TV 2 onsdag.

- «Litt for Norge»

- Jeg er mer imponert over innsatsen til den svenske kongefamilien enn den norske. Det svenskene gjør er å gripe en mulighet til å vise medmenneskelighet og å sette et eksempel ved handling og til å styrke sin egen posisjon. Den muligheten griper ikke den norske kongefamilien og det overasker meg, sa Heldaas.

Han pekte på at kongehuset har som motto «Alt for Norge».

- Det de har gjort til nå, er vel «litt for Norge», sa Heldaas.

- Handlinger sender signaler

Heldaas har også merket seg kronprinsparets ferie til Brasil 4. juledag.

- Handlinger sender signaler, sa Heldaas, som trakk parallell til kong Olav, som under bensinstreiken på eget initiativ satt seg på trikken.

Statsviter og den tidligere soussjef ved Slottet, Carl-Erik Grimstad, har merket seg den gryende kritikken mot kongefamilien, som ifølge kritikerne har vært for fraværende i forhold til tsunamien i Asia.

- Har deltatt

Men han mener at kongefamilien har ryggen fri når det gjelder sitt engasjement i flomkatastrofen.

- Kritikken kommer fra folk som ikke er berørt av katastrofen, fra folk som tradisjonelt mener at man er engasjert hvis man er masse i media og uengasjert dersom man er lite i media, sier Grimstad til side2.

Han sier videre at kongefamilien har vist at de tar katastrofen seriøst, både ved å delta i minnegudstjenesten og ved å ta katastrofen opp i nyttårstalen.

- Konservativt

- I slike situasjoner er det viktig at noen holder hodet kaldt. Kongehuset er en institusjon som ikke rir den dagen den saler. Det er en fordel i denne situasjonen, der myndighetspersoner har uttalt seg utfra utilstrekkelig faktagrunnlag.

- Man kan si hva man vil om monarkiet, men konservatismen er en fordel i slike saker, sier han.

At kronprinsparet fortsatte sin Brasil-ferie etter at katastrofen inntraff i Sørøst-Asia, er heller ikke kritikkverdig, mener Grimstad.

Slottets rådgiver sa nei

- De avbrøt jo reisen. Noen mener de ikke burde reist i det hele tatt. Men da de reiste, var media fortsatt opptatt av at Otto Jespersen reddet seg. De avbrøt reisen lenge før Bondevik snakket om over 1000 døde nordmenn, sier Grimstad.

- De har opptrådt med tilstrekkelig ærbødighet, sier statsviteren, som tidligere var ansatt som soussjef ved hoffet.

Slottets informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ønsket ikke å delta i Tabloid.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn