Gå til sidens hovedinnhold

Kongen talte om mangfold og miljø

Kongen ber det norske folk ta ansvar for miljøet og for hverandre. Les Kongens tale her.

I den årlige nyttårstalen fra Slottet kom Kong Harald igjen inn på «den gode samtalen» som han mener er en forutsetning for å se hverandre i et godt samfunn.

- I dag har vi mobiltelefonen, ”Facebook” og ”chatterom”. Det er det samme hva det kalles, men vi trenger dialogen, sa Kongen i sin nyttårstale .

2008 skal være et markeringsår for kulturelt mangfold. Det kom også til uttrykk i Kongens tale. Han delte fra sine erfaringer som fremmed i et nytt land. Først var han flyktning i USA under krigen, og så kom han hjem til Norge fem år senere.

- I slike situasjoner er det godt at noen bryr seg og at noen spør hvordan det går. Et inkluderende samfunn overlater ingen til seg selv, sa Kongen

Se talen her (artikkelen fortsetter):

204134

I den forbindelse berørte Kongen den såkalte jødeparagrafen i grunnloven som i mange år nektet jøder adgang til Norge.

- I dag er det andre grupper som kan føle seg uønsket og diskriminert, sa Kongen.

Kongen uttrykte også bekymring for miljøet og menneskets rolle i klimaendringene. Han manet til innsats på alle nivåer, fra statsledere til små miljøagenter, fra nobelprisvinnere til ivrige naturvernere».

- Vi kan ikke lenger overse alle signaler og advarsler. Sannsynligvis har menneskelig aktivitet ført til akutte klimaendringer allerede. Nå er tiden inne for et globalt ansvar og en felles kurs, sa Kongen.

Talen avsluttet han med en ekstra varm tanke til de norske soldatene i Afghanistan og fredsbevarende styrker andre steder i verden.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere