Gå til sidens hovedinnhold

Konservativ president i Guatemala

Konservative Oscar Berger ble mandag morgen norsk tid utropt til seierherre ved presidentvalget i Guatemala. Berger fikk ifølge den sentrale valgkommisjonen rundt 54 prosent av stemmene.

Da resultatene fra 94 prosent av valglokalene var klare, lå Berger så langt foran sin venstreorienterte rival Alvaro Colom at han ifølge kommisjonen var sikret seieren, melder NTB-Reuters-AFP.

Observatørene påpekte at Coloms parti «Nasjonalunionen for Håp» har sin sterkeste oppslutning på landsbygda. Flesteparten av resultatene som lå til grunn for Bergers seier kom fra storbyene, som domineres av Bergers «Store Nasjonalallianse».

I hovedstaden Guatemala by, der rundt en tredel av de stemmeberettigede bor, fikk Berger over 64 prosent. Berger er tidligere borgermester i hovedstaden, og støttes av landets økonomiske elite med bankfolk og storbønder i spissen.

Oscar Berger regnes som konservativ, men hans parti har lovet å bekjempe rasisme og arbeide aktivt for urbefolkningen mayaindianernes sak.

Presidentvalget i Guatemala er det andre i rekken etter fredsavtalen som i 1996 gjorde slutt på en 36 år lang borgerkrig i det mellomamerikanske landet. Mer enn 200.000 mennesker, hvorav 80 prosent var mayaer, ble drept eller forsvant i løpet av krigsårene.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag