Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig kronefall

Mens ingen eksperter lenger tror på renteheving i Norge i januar, hintes det om høyere euro-rente. Dermed fortsetter den siste tidens kraftige kronefall.

(NA24): Kronen har falt markant onsdag, mot både euro og dollar. En euro koster onsdag ettermiddag 8,15 kroner, mot 8,08 kroner tirsdag kveld. Dagens pris for en euro er den høyeste vi har betalt siden april i fjor.

Så sent som november var kursen på en euro 7,70 kroner, og i begynnelsen av januar var kursen 7,90 kroner.

Kronen er også svekket mot dollar. En dollar koster nå 6,75 kroner, mot 6,67 på slutten av gårsdagen.

En svakere krone gjør det dyrere å reise på utenlandsferie og kan også bidra til økte priser på importvarer i norske butikker, men det gjør også at norsk eksport blir mer konkurransedyktig og lønnsom.

Det som har sendt kronen i et lite stup de siste dagene var overraskende lave inflasjonstall tirsdag i forrige uke. Dette har svekket mange makroeksperters tro på en snarlig renteheving fra Norges Bank.

Ser høyere eurorente
Samtidig tror mange at det kommer videre rentehevinger fra den europeiske sentralbanken. I dag siterte nyhetsbyrået Dow Jones Newswires styremedlem Lorenzo Bini Smaghi i den europeiske sentralbanken på at renten i euroområdet er for lav og at han vil foretrekke videre rentehevinger.

Selv om dette senere på dagen ble tilbakevist av en talsmann for Smaghi, tror nok mange at det er omtrent det som er holdningen i sentralbanken.

Den europeiske sentralbanken hevet styringsrenten i desember, fra 2,0 til 2,25 prosent, den første rentehevingen på fem år. De fleste observatørene venter en heving til 2,5 prosent i mars.

Ingen venter rentehopp i januar
Her i Norge viser en rundspørring gjort av nyhetsbyrået TDN Finans at ingen av bankenes og meglerhusenes makroøkonomer nå tror at Norges Bank vil heve renten i januar.

Samtidig tror alle at det vil komme et nytt hopp i mars.

Sentralbanken har hevet renten i to skritt på et kvart prosentpoeng hver siden i fjor sommer, til 2,25 prosent nå. Banken har sagt at den vil heve renten i små og ikke hyppige skritt. Det siste skrittet ble tatt i november.

Neste rentemøte er onsdag i neste uke, 25. januar.

Det interessante neste onsdag vil være hva sentralbanken sier om det siste inflasjonstallet. Vil man si at man tror det var en midlertidig svingninger eller et tegn på at prisstigningen heller ikke nå er på vei mot bankens langsiktige mål om en underliggende prisvekst på rundt 2,5 prosent - noe vi ikke har vært i nærheten av de siste årene.

- Vi venter at Norges Bank kommenterer den seneste utviklingen i inflasjonen som månedlige variasjoner og at de har et mer langsiktig og tålmodig perspektiv. Hvis ikke må vi gå i skammekroken, sier seniorøkonom Frank Jullum i Danske Bank til TDN Finans. Jullum tror dermed at Norges Bank vil fastholde sin linje, og han venter neste rentehopp i mars.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken