Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig nedtur for Erna

Høyre slaktes på årets første TV 2-gallup. Regjeringspartiene fosser frem.

Et valg i dag ville ha sendt Erna Solbergs parti ned på nivå med katastrofevalget i 2005. Da stemte bare 14,1 prosent på Høyre.

LES MER OM TALLENE PÅ KJETIL LØSETS BLOGG

Andre ambisjoner
På årets første måling TNS Gallup har laget for TV 2, får Høyre en oppslutning på 14,1 prosent. Det er en tilbakegang på hele 4,2 prosentpoeng fra desember, da Høyre fikk en av sine beste noteringer på stortingsvalgbarometeret denne høsten.

- Dette er like dårlig for Høyre som valgresultatet i 2005. Kan du leve med et så dårlig valgresultat en gang til?

- Jeg har ikke tenkt å begynne med den type diskusjoner nå, men det er klart at vi har et helt annet ambisjonsnivå for valget i 2009, sier Erna Solberg til TV 2 Nyhetene.

Bakgrunnstallene viser at færre av Høyres tidligere velgere vil stemme på partiet. Samtidig mister Høyre igjen velgere som stemte på partiet i 2005 til Frp og Venstre. Det er først og fremst menn som forsvinner, for tallene viser at det nå er flere kvinner enn menn som sier at de vil stemme på Erna Solbergs parti.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

204872

Støtteerklæring
Statsminister Jens Stoltenberg er svært tilfreds med å lede det partiet som går mest frem, samtidig som regjeringspartiene samlet styrker sin posisjon.

- Jeg tar det som en støtte til regjeringens politikk, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Arbeiderpartiet går mest frem med 2,3 prosentpoeng til 32,7 prosent på målingen. Det er den samme oppslutningen som partiet fikk ved stortingsvalget i 2005.

- Hva vil være et tilfredsstillende valgresultat for deg i 2009?

- Det kommer ikke noe tall fra meg, det avgjørende er at vi får flertall slik at vi kan fortsette å regjere i 2009, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Ikke flertall
Mandatberegningen på grunnlag av januarmålingen gir de rødgrønne partiene 82 mandater mot opposisjonspartienes 87. Arbeiderpartiet ville fått 60 (- 1), SV 12 (- 3) og Senterpartiet 10 (-1). Fremskrittspartiet ville fått 42 mandater (+ 4), Høyre 23 (som i dag), KrF 12 (+ 1) og venstre 10 (som i dag).

Ikke siden i dagene før stortingsvalget i 2005 har Kristelig Folkeparti hatt like høy oppslutning på TV 2s partibarometer.

En fremgang på 1,6 prosentpoeng til 7,8 prosent gjør ikke bare KrF til største sentrumsparti, men KrF passerer også SV på denne målingen.

Senterpartiet får støtte fra 7,2 prosent av de spurte, en tilbakegang på 0,2 prosentpoeng.

Miljøkampen
Oppslutningen om Sosialistisk Venstreparti øker med 0,5 prosentpoeng til 7,2 prosent. Fremdeles sliter imidlertid SV med å holde på egne velgere. Bare halvparten av SV-velgerne fra 2005 vil stemme på partiet i dag. De mister også som vanlig mange velgere til Arbeiderpartiet, men denne gang forsvinner også en del tidligere SV-velgere til Venstre.

Venstres oppslutning går imidlertid tilbake med 0,4 prosentpoeng til 6,0 prosent. Det er likevel en promille bedre enn stortingsvalget i 2005.

Partiet Rødt får 1,6 prosent (+ 0,1), mens andre partier og lister får 0,9 prosent (- 0,2).

Reklame

Dette må til for å få den beste renten på boliglånet