Gå til sidens hovedinnhold

Kråkebolle-eventyr ble mareritt for Karen (30): - Tøft å høre så mye negativt

Nå er hun tilkjent erstatning og oppreisning.

Karen Herstad måtte bestemme seg der og da: Akseptere ny stilling og lønnskutt på 160.000 kroner – eller få sparken, skriver Nordlys.

Den da 29 år gamle tobarnsmoren ble nektet å ta arbeidskontrakten med hjem for å diskutere tilbudet med sin samboer. I stedet fikk hun oppsigelsen over bordet.

Tilkjent erstatning

Hendelsen på et møte med ledelsen i fjor høst ble et avgørende punkt i Nord-Troms tingretts vurdering av saken mellom Herstad og Troms Kråkebolle AS.

Tingretten mener den tidligere driftslederen ble presset ut av jobben og har dømt bedriften til å betale henne 92.000 kroner i erstatning. I tillegg får hun dekket saksomkostninger for 281.604 kroner.

Retten har også lagt vekt på at oppsigelsesprosessen medførte en "merkbar psykisk merbelastning" for Herstad.

- Veldig kjip prosess

- Dette har vært en veldig kjip prosess. Det var tøft å stå retten og høre så mye negativt fra en arbeidsgiver jeg føler at jeg virkelig har gjort en insats for, sier hun til Nordlys.

- Jeg er ikke enig i alt som står i dommen, men tross alt glad for å ha vunnet på viktige punkter.

Ulønnsom bedrift

Troms Kråkebolle AS driver oppdrett av kråkeboller med landbasert klekkeri på Skittenelv og en sjøbasert avdeling i Kårvika. Seks år etter at virksomheten ble flyttet fra Bodø, er selskapet fortsatt i en fase med mye forskning og utvikling.

"Det er uomstridt at selskapet ikke har oppnådd lønnsom produksjon, og er avhengig av kapitaltilførsel fra eiere for å sikre videre drift", heter det i tingrettens utredning av saken.

Bodø-kvinnen med fagbrev i akvakultur ble ansatt som driftsleder i januar 2011. På høsten samme år gikk hun ut i foreldrepermisjon, men jobbet 20 prosent i selskapet. Høsten 2013 gikk hun ut i ny foreldrepermisjon med jobb på timebasis.

Herstad og hennes advokat mener oppsigelsen hadde bakgrunn i de to permisjonene, og at hun ble offer for diskriminering etter likestillingsloven.

- Ville spare en månedslønn

Det er tingretten ikke enig i, men har gitt Herstad medhold på andre punkt som i sum innebærer at hun "i det vesentlige" har vunnet saken.

Tingretten legger tung vekt det som skjedde i møtet hvor Herstad ble oppsagt. Datoen, 30. september, står sentralt.

I dommen heter det:

"Slik retten forstår det, ønsket selskapet å presse igjennom en beslutning fordi saksøker hadde en oppsigelsestid på tre måneder, regnet fra utløpet av oppsigelsesmåneden. Ved å fremme oppsigelsen før månedsskiftet, unngikk selskapet lønnsutbetaling i en ekstra måned."

Ansatte oppdrettsekspert

I fjor sommer ansatte Troms Kråkebolle AS en ekspert på oppdrett av fisk og skalldyr som høyt gasjert daglig leder. Oppdraget var å oppskalere produksjonen til lønnsomt nivå.

Den nye sjefen fant imidlertid fort ut at videre forskning og utvikling var nødvendig. Driften ble derfor omorganisert, og Karen Herstad ble i likhet med andre ansatte tilbudt videre arbeid som røktere.

Herstads stilling som driftsleder ble fjernet, og for henne innebar dette et lønnskutt på 160.000 kroner.

Tingretten gir bedriften medhold i at omorganiseringa var nødvendig og saklig begrunnet.

Måtte selge og flytte

Etter oppsigelsen fra Tromsø Kråkebolle, engasjerte Herstad advokat og tok ut stevning med krav om erstatning og oppreising.

Familiens økonomi raknet. Herstad og samboeren så seg nødt til å selge huset de hadde kjøpt i Tromsø. Familien flyttet tilbake til Bodø, der Herstad er fra.

Det var i Bodø Herstad først jobbet for Troms Kråkebolle AS, før hun flyttet med bedriften til Tromsø.

Herstad studerer i dag havbruk ved universitetet i Bodø.

Ingen av partenes advokater hadde søndag kveld rukket å lese den ferske dommen, og kunne følgelig ikke gi noen kommentarer.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken