Etter flere nervøse dager, raste det for alvor på børsen i USA torsdag.

En drøy time før slutt falt S&P 500-indeksen brått 8,25 prosent til 1.070 poeng. Dow Jones falt 8,8 prosent til 9.900 poeng.

Deretter har børsen hentet seg inn igjen.

Hvis børsen hadde sluttet der den lå på det verste, ville det vært det verste børsfallet siden det beryktede krakket på «Black Monday», 19. oktober 1987. Da falt Dow Jones 22,6 prosent.

Mystisk fall
Børsnedturen ser ut til å være en kombinasjon av en reell nedtur på grunn av nervøsitet og en spesiell situasjon rundt enkelte aksjer, blant annet dagligvaregiganten Procter & Gamble.

Procter & Gamble falt i løpet av sekunder fra rundt 60 dollar til 40 dollar, et fall på rundt 33 prosent. Selskapet har umiddelbart gått ut og sagt at det ikke er kjent med forhold som skulle kunne utløse et slikt fall.

Enda verre gikk det med IT-konsulentselskapet Accenture, som brått falt fra rundt 40 dollar pr., aksje til 1 cent.

Alt tyder på at dette skyldes en teknisk eller menneskelig feil, og disse aksjene har etterpå hentet inn det meste av fallet. Mistanken rettes nå mot såkalt «high-frequency trading», superrask handel utført med datamaskiner.

New York Stock Exchange sier til Marketwatch.com at børsens systemer fungerte som normalt og hevder at de laveste handlene ikke skjedde på selve børsen. Dermed ser det ut som de skjedde på andre elektroniske markedsplasser.

Pølsefingre kan ha skylden
Ifølge CNBC kan hele kollapsen skyldes en megler og hans pølsefingre. I stedte for å taste inn «m», for millioner aksjer, skal han ha tastet «b», som indikerer billions (milliarder).

Ifølge CNBCs kilder skal personen som gjorde kjempefeilen være ansatt i finanskjempen Citigroup. Banken selv hevder at de ikke kjenner til noen slik handel, men at de etterforsker situasjonen.

Les også: Gigantisk tabbe kan ha utløst krakket

Hellas i fokus
Men markedet hadde falt mye også før dette skjedde, og etter at børsen hentet seg noe inn igjen. Flere finansaksjer er blant de svakeste, også etter at aksjene har hentet seg noe inn igjen. Bank of America er for eksempel ned 7 prosent. General Electric er ned vel 4,5 prosent.

Volumet ligger an til å bli det høyeste så langt i år.

Det har ikke kommet konkrete nyheter som kan forklare fallet og turbulensen, men nervøsiteten rundt statsfinansene i vestlige land, spesielt Hellas, nekter å dempe seg. TV-bilder av opptøyer i dette landet bidrar til usikkerheten.

Dollaren har styrket seg. En euro falt fra 1,28 dollar til drøyt 1,25 dollar, før kursen nå sist ligger på 1,26 dollar. Euroen har dermed nådd sitt laveste nivå mot dollar siden mars i fjor.

Olje falt også kraftig. Den amerikanske referanseoljen WTI sluttet ned 3,6 prosent til 77,10 dollar.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -3,20% til 10.520,32
Nasdaq -3,44% til 2.319,64
S&P 500 -3,24% til 1.128,15
Gull +2,93% til 1.209 dollar per unse