STORTINGET (Nettavisen): Lederne for Høyre, KrF og Venstres ungdomspartier frykter at en borgerlig valgseier er i ferd med å ryke.

Ny måling: Jens drar i fra

Årsaken er kranglingen mellom de borgerlige partiene om hvem som skal sitte i en eventuell borgerlig regjering og hvem som vil støtte hvem.

Frykter valgtap
Torsdag er det 214 dager igjen til stortingsvalget 2009 avholdes. Det betyr at partiene har dårlig tid om de skal klare å velte det rødgrønne flertallet.

- Vi har gått fra en situasjon hvor det var borgerlig flertall på meningsmålingene til at det nå er regjeringen som leder an. Det skyldes i stor grad finanskrisen, men også kranglingen på borgerlig side, sier Unge Høyre-leder Henrik Asheim.

På TV 2s siste meningsmåling ble det dødt løp mellom de to blokkene. De rødgrønne klatret opp til 84 mandater mens de blågrønne får 83. Tendensen det siste halve året har vært at regjeringen får større oppslutning.

- Må skjerpe seg
Han får støtte av leder i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), Kjell Ingolf Ropstad og Unge Venstre-leder Anne Solsvik.

- Problemet er at våre moderpartier har vært altfor opptatt av å diskutere politisk strategi og regjeringskabal, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Ungdomslederne ber nå partilederne om å skjerpe seg.

- Hvis vi skal ha en reell sjanse til å vinne valget, så må de skjerpe seg og sette fokuset over på politikken, sier ungdomslederne.

- Gir Stoltenberg oppmerksomhet
Konsekvensen av partiledernes fravær av politiske utspill gir statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mer oppmerksomhet, mener de.

- Når vi bare krangler oss imellom, så tror jeg velgerne kjeder seg. Samtidig slipper regjeringen altfor billig unna, sier Unge Høyre-lederen.

Han mener regjeringens håndtering av finanskrisen burde fått en langt krassere kritikk fra opposisjonen.

- I stedet ender man opp i en diskusjon om hvem som skal være statsminister og hvem som skal sitte i regjering. Regjeringen har vært på etterskudd hele veien og det kunne man kritisert dem hardere for, sier Asheim.

Når det gjelder hvem som skal sitte i regjering, er ungdomspartilederne like uenige som sine moderpartiledere. Alle er de enige om at en ny regjering etter modell fra Kjell Magne Bondeviks andre regjering er mulig.

- Venstre avhengig av Frp
Men Unge Venstre-lederen går lenger i sin anerkjennelse av Frps oppslutning.

- Venstre er avhengig av et borgerlig flertall for å få gjennomslag for vår politikk, sier Anne Solsvik.

- Er Venstre avhengig av Frp?

- Ja, Venstre blir jo avhengig av Frp hvis det skal bli et borgerlig flertall på Stortinget. Men vi er ikke avhengig av å ha dem i regjering, sier Solsvik.