Gå til sidens hovedinnhold

- Krav om vikingskip er ransforsøk

Frontene tilspisser seg i striden om vikingskipene i Oslo, som Vestfold krever å få tilbake.

- Jeg vil kalle det et forsøk på ran. Det er vi i Oslo som sitter med fagkunnskapen om arkeologi og konservering, og det er vi som har de øvrige nasjonale vikingfunnene, sier Egil Mikkelsen, direktør ved Universitetets kulturhistoriske museum, til Dagbladet.

Planlegger nytt vikingskipsenter
Mens Universitetet i Oslo vil flytte vikingskipene fra museet på Bygdøy til Middelalderparken i Oslo, jobber sterke krefter i Vestfold for å bringe vikingskipene «hjem». Onsdag ble planene for et vikingskipsenter på 15.000 kvadratmeter presentert på et møte i Borre.

- Dette er i beste fall arrogant, i verste fall¿ nei, jeg vil ikke karakterisere det ytterligere, sier Lars Ueland Kobro, leder for Vikinger i Vestfold, når Nettavisen konfronterer ham med uttalelsene fra Oslo-museets direktør.

- Lett å flytte kompetanse
Ueland Kobro fnyser av kulturhistorisk museums argumenter om at det er de som besitter den nødvendige fagkunnskapen.

- Vi har mye kompetanse også i Vestfold, blant annet på seiling og rigging av vikingskip samt forskning og formidling. Vi mener også at den kompetansen som finnes i Oslo lett kan flyttes en times reise sørover. Vi tror den får plass i en maksitaxi, sier Ueland Kobro.

- Men nå har dere yppet til krig om vikingskipene. Hvor lurt er det?

- Det har vi ikke gjort. Dette er en naturlig norsk debatt om lokalisering, og den må vi ta.

- Kan dere matche besøkstallene i Oslo ved et nytt vikingmuseum i Oslo?

- Nei, det kan vi neppe, men vi kan matche kvaliteten. Dette blir en primær attraksjon i Vestfold.

- Hvor skal vikingmuseet ligge?

- Ved sjøen i Vestfold. Det er ennå ikke bestemt hvor.

Ueland Kobro mener Vestfold er det naturlige alternativet dersom skipene skal flyttes og viser til at det var i Vestfold skipene ble funnet og at de historiske vikingsentrene Oseberg, Kaupang og Borre lå i Vestfold.

Det planlagte vikingskipsenteret i Vestfold er planlagt bygget delvis under jorda, noe som skal gi skipene det klimaet de er avhengig av, skriver Tønsberg Blad. Over jorden skal senteret knyttes sammen av et fellesareal med glasstak der havet kommer inn i en kanal. Her skal det også ligge en skipskopi.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler