Gå til sidens hovedinnhold

– Krekar blir aldri utvist

Norske politikere kappes om å love at Mulla Krekar skal sendes ut av Norge. – Det blir aldri en realitet, sier hans advokat.

En dokumentar på den amerikanske fjernsynskanalen NBC har blåst nytt liv i Krekar-debatten her hjemme. I programmet forteller Mulla Krekar, en av grunnleggerne av terrorgruppen Ansar al-Islam, at han underviser i jihad – hellig krig – og at alle midler er tillatt. Høyesterett har slått fast at Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet og at han kan utvises. Men utsiktene til tortur og dødsstraff i Irak har så langt forhindret dette.

– Atombomber kan brukes
– Alt fra sko til atombomber kan brukes til forsvar eller som våpen. Hvis jeg kan få tak i en Kalasjnikov, bruker jeg en Kalasjnikov, sier Krekar i dokumentaren ifølge TV 2.

Vises på TV 2 torsdag
Krekar-dokumentaren er første del av en dokumentarserie med tittelen «The Wanted» om ettersøkte terrorister og krigsforbrytere som lever på frifot. Den ble vist på NBC 20. juli. TV 2 viser dokumentaren torsdag klokka 21.45.

– Skal ut av Norge
Både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og opposisjonen lover at Krekar skal sendes ut av landet.

– Mulla Krekar skal ut av Norge, han skal returneres. Det har myndighetene bestemt og Høyesterett bekreftet, sier Støre til TV 2.

- I dialog med Irak
Men i en pressemelding fra Utenriksdepartementet tirsdag utdyper Støre sakens realiteter:

- Dagens situasjon i Irak oppfyller ikke betingelsene i henhold til folkeretten og norsk rett, skriver han.

Ifølge Støre skal returen gjennomføres så snart de nødvendige forutsetninger er til stede. Dette inkluderer ifølge Støre «troverdige og effektive garantier mot henrettelse, tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling». Dette fordi Norge er bundet av internasjonale konvensjoner på dette området. Støre understreker at Norge og Irak er i dialog om retur.

Fra sin hytte i Tvedestrand ringte Støre denne uka sin irakiske kollega for å snakke om vilkårene for retur, ifølge TV 2.

Se også tv2. no: -Norge blir aldri kvitt Krekar

Tror ikke Støre ønsker «blod på hendene»
I NBC-dokumentaren blir det vist til en erklæring fra kurdiske myndigheter som angivelig viser at han ikke risikerer tortur eller dødsstraff dersom han blir sendt til Irak. Men dette dokumentet holder ikke, ifølge Støre. Krekars advokat, Brynjar Meling, sier til TV 2 at Støre ikke ønsker å ha blod på hendene. Meling tror ikke hans klient kan bli utvist, alle vedtak til tross.

– Blir aldri en realitet
– Skulle det være aktuelt, må man gå via en ny rettsrunde. Forrige gang tok det tre år, denne gang vil det ta det samme. Det er et vedtak som er stadfestet av tingrett, lagmannsrett og senest Høyesterett, men å få effektuert det vedtaket, det blir aldri en realitet, sier Meling til TV 2.

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis

Kommentarer til denne saken