Gå til sidens hovedinnhold

- Krekar går fri

Krekars advokat Brynjar Meling er overrasket over at Økokrim vil ha mulla Krekar fengslet på det grunnlag som kom frem i retten lørdag.

Først mandag klokken 15 blir det avgjort om Økokrim får medhold i sin begjæring om å varefengsle mulla Krekar. I Oslo tingrett lørdag ba Økokrim om fire uker med brev- og besøksforbud etter at Krekar ble arrestert fredag.

Mandagens kjennelse vil trolig bli anket til lagmannsretten før den blir rettskraftig. Det betyr at Krekar uansett må belage seg på ikke å slippe ut mandag.

Men advokat Brynjar Meling er optimistisk:

- Jeg tror Krekar går fri. Jeg er overrasket over at Økokrim vil varetektfengsle ham på det grunnlag som kom fram i retten i dag. Vi har tidligere fått medhold for vårt syn i retten. Det tror jeg vi får også denne gangen, sier Meling til TV 2 Nettavisen etter rettsmøte lørdag.

Økokrim etterforsker nå flere forhold. Selv ønsket ikke Økokrimsjef Erling Grimstad å kommentere noe som helst da rettsforhandlingene var ferdige ved 17-tiden lørdag.

Angitt av selvmordskandidater
Krekar er navngitt som en av personene som var med å planlegge to selvmordsangrep vinteren og våren 2002. Denne siktelsen mot Krekar ble tatt ut allerede 30. oktober 2003. TV 2 Nettavisen skrev fredag en omfattende artikkel om dette forholdet.

Les artikkel her: Terrorister anga Krekar

Vitner i denne saken er ennå ikke endelig avhørt, og Økokrim har bedt om at deres identiteter holdes skjult for å ivareta vitnenes sikkerhet.

Snakket på Internett
I tillegg mener Økokrim at Krekar kan ha oppfordret til ulovlige aksjoner i såkalte newsroom på Internett. Et medlem av den kurdiske organisasjonen PUK skal være politiets kilde i denne saken. Familien til Krekar har tidligere fortalt TV 2 Nettavisen at dette her er snakk om åpne foredrag som Krekar har holdt som islamsk mulla.

Les artikkel her: - Far er ingen terrorist

Krekar i godt humør
- Krekar har i dag forklart seg greit om disse forholdene. Han har ikke sagt eller oppfordret til noe ulovlig. Han er en person som sier det han mener, og jeg skal ikke dressere min klient til ikke å si noe fordi påtalemyndigheten kan mene at det er ulovlig, sier Meling.

Advokaten er også forundret over at Økokrim velger å vektlegge kilder i PUK.

- Denne organisasjonen har en dødsdom ute på Krekar. Han har fremstått som en islamsk leder og en utfordrer til PUK i Nord-Irak. PUKs agenda er å diskreditere mulla Krekar, sier Meling.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter