Krekar ble natt til torsdag pågrepet i fengsel, siktet for terrorplanlegging i Italia. Nå kan han bli utlevert om retten sier ja til begjæringen fra italienske myndigheter.

Samtidig slo politiets beredskapstropp til mot to adresser i østlandsområdet. To personer er pågrepet, melder TV 2.

Alle tre blir fredag fremstilt for Oslo tingrett, der retten skal ta stilling til utleveringsbegjæringen fra italienske myndigheter.

- Vi bekrefter at det har vært tre pågripelser. Krekar ble i natt pågrepet av PST og beredskapstroppen. Vi har bistått italienske myndigheter etter en rettsanmodning i pågripelsen av disse tre, sier kommunikasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Nettavisen.

Les: - Befrielse for mange om Krekar sendes ut
Les også: Solberg ønsker samarbeid med Italia om Krekar

Totalt 17 personer ble pågrepet og siktet for internasjonal terrorisme i en storstilt, koordinert antiterror-aksjon i syv europeiske land natt til torsdag, lyder en uttalelse fraitaliensk politi. Operasjonen har fått kodenavn «JWEB».

Italiensk politi vil avholde en pressekonferanse i løpet av torsdag formiddag.

Avtale om utlevering

TV 2 får også bekreftet at det nå foreligger en avtale mellom Norge og Italia om utlevering av Krekar. Det er retten som avgjør om vilkårene for utlevering er oppfylt.

Krekar ble 30. oktober dømt til ett år og seks måneders fengsel for å ha kommet med drapstrusler mot kurderen Halmat Goran i et intervju med NRK. Krekar ble pågrepet i februar og har sittet i varetekt siden.

- Kan ikke sendes ut med det første

Krekars advokat Brynjar Meling mener Krekar ikke kan sendes ut av landet med det første.

– Jeg registrerer at statsministeren allerede har gått ut og sagt at dette er en anledning til å bli kvitt Krekar, uttaler Meling til NTB.

Klokken 06.30 torsdag morgen fikk advokaten, som har representert Krekar i lang tid, kjennskap til at PST i samarbeid med italienske myndigheter pågrep Krekar natt til torsdag. Samtidig slo politiets beredskapstropp til mot to adresser i østlandsområdet. To personer er pågrepet, melder TV 2.

– Jeg håper denne saken går ordentlig for seg og at det ikke blir produsert falske bevis, slik som sist. Et langvarig samarbeid mellom norske og italienske myndigheter gir ikke nødvendigvis noen grunn til tillit, sier Meling.

Meling opplyser om at Krekar kan sendes ut av landet på tross av at han er fengslet for en dom på ett år og seks måneder. Krekar satt i varetekt da han ble pågrepet natt til torsdag for å ha kommet med drapstrusler mot kurderen Halmat Goran i et intervju med NRK. Dommen fra 30. oktober vil bli anket.

(Saken fortsetter under)

Gammelt spor

Aftenposten skrev i februar i år at det var møter og samtaler på embetsverksnivå mellom italienske og norske myndigheter om Krekar i 2014.

Krekars advokat sa da til Aftenposten at han aldri har hørt noe om, eller fått informasjon om en mulig Italia-overføring for Krekar. Han opplyste at han heller ikke var kjent med noen etterforskning i Italia der Krekar er involvert.

Men i et rettslig avhør i Oslo tingrett i desember 2003 ble Krekar avhørt av italienske etterforskere og representanter for påtalemyndigheten i Italia.

Etterforskerne hadde den gang mistanke om at gruppen Ansar al-Islam, som Krekar har ledet, og terrororganisasjonen Al-Qaida, samarbeidet om et nettverk for å rekruttere arabiske frivillige til den daværende kampen mot USA i Irak. Den gang opplyste Krekars advokat til VG at Krekar hadde vært i Italia allerede i 1992-93.