Gå til sidens hovedinnhold

- Krekar støttet finsk gruppe

Finsk politi undersøker påstandene om at mulla Krekar skal ha gitt penger til en finsk islamistgruppe. Krekar ler av påstandene.

Mulla Krekar lo da han fikk høre at finsk fjernsyn meldte at han skal ha gitt penger til en finsk islamistgruppe, opplyser Krekars advokat Brynjar Meling.

- Dette er ikke noe vi tar seriøst. Vi ser gjerne at norsk politi etterforsker saken, men jeg regner med at norske politikere denne gangen stiller seg mer avventende til beskyldningene mot Krekar med tanke på det som er skjedd med lignende beskyldninger mot ham tidligere, sier Meling til NTB.

Og med det mener Meling alle siktelsene som har vært reist mot Krekar i Norge og som er blitt frafalt.

- Hentet penger
Den finske kurderen Abdoulmajid Hakki sier i et intervju med kringkastingen Yles fredag at det finnes en aktiv islamistgruppe i Finland som har om lag 30 medlemmer.

Medlemmene i gruppen skal i fjor ha vært i Norge og hentet penger hos organisasjonen Ansar al-Islams leder, mulla Krekar. Ifølge Hakki hentet tre av medlemmene mellom 8.000 og 9.000 euro (om lag 65.000-74.000 kroner) hos Krekar.

- Planla selvmordsangrep
Den finske kurderen fortalte videre at han gjennom kontaktene sine i det kurdiske miljøet i Finland har fått vite at islamistgruppen mottar ordrer direkte fra Krekar eller hans underordnede, blant annet via internett.

I vår skal det ha blitt lagt planer om at ett av gruppens medlemmer skulle gjennomføre et selvmordsangrep. Den finske islamistgruppen skal ha forbindelse til minst 15 forskjellige terrororganisasjoner.

Meling: - Ikke nytt
Finsk sikkerhetspoliti undersøker påstandene. Advokat Brynjar Meling sier det ikke er noen nytt i at Krekar granskes av sikkerhetspolitiet.

- Nå har mulla Krekar vært etterforsket av norsk, av spansk, av italiensk og av tysk etterretning. At finnene også slenger seg på, det betyr ikke så mye til eller fra, sier Krekars advokat Brynjar Meling.

- Stoisk ro
- I utgangspunktet så tar jeg dette med stoisk ro. Det kommer slike meldinger fra forskjellige land hele tiden. Så det kan være helt egne agendaer de har for å komme med opplysningene. Hvis det er noe i dette, så får jo norsk politi etterforske det, så får vi se hva det bringer, sier Meling.

Ifølge etterretningskilder skal Ansar al-islam ha bygd opp et nettverk av celler i Norge og flere andre europeiske land som Belgia, Italia, Nederland, Storbritannia og Tyskland. Mye av pengene som er samlet inn gjennom disse cellene, er blitt kanalisert til terrorvirksomhet, ifølge magasinet Jane’s Intelligence Review.

Frivillige fra Norge
Ifølge amerikanske myndigheter er det Abu Musab al-Zarqawi som leder terrorvirksomheten til Ansar al-islam. Det amerikanske forsvarsdepartementet sier at det er denne mannen og Ansar al-islam som står for det meste av terroren mot amerikanske styrker i Irak.

USA har utlovet en dusør på 175 millioner kroner for hans hode, det samme beløpet som dusøren for Osama bin Laden.

Italiensk etterretning avdekket i fjor det de mener er indikasjoner på at Ansar al-islam i samarbeid med al-Qaida rekrutterte frivillige fra Norge, Spania og Tyskland. De frivillige skal ha blitt klargjort for operasjoner i sunnitriangelet nord og vest for Bagdad der hovedslaget mellom USA og de såkalte opprørerne i Irak står.

(©NTB)

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser