Det nærmer seg rettssak mot bakmennen av fildelingstjenesten The Pirate Bay i Sverige, og nå har den svenske grenen av musikkbransjens interesseorganisasjon IFPI gått ut offentlig med sine krav mot bakmennene.

En nedlasting = et tapt salg
I en pressemelding melder IFPI at de baserer sine krav på nedlasting av 24 album, og at de anser én nedlasting som ett tapt salg. De krever derfor den samme erstatningen per nedlasting som det ville kostet å laste ned musikken på en lovlig musikktjeneste.

Enkelte av disse albumene har ikke vært tilgjengelig for lovlig nedlasting, og i de tilfellene krever bransjen dobbel erstatning.

- Tapene er mange ganger større
På toppen av dette vil de doble erstatningssummen som en kompensasjon for skaden dette har påført bransen.

Totalt ender de på en sum på 1.621.045 euro – rundt 13 millioner kroner.

- Denne erstatningen er basert på de albumene som aktor har inkludert i sine tall. Den skade som musikkbransjen, artistene og opphavsmennene har lidd av The Pirate Bays ulovlige virksomhet er mange ganger større, sier Lars Gustafsson i IFPI i en pressemelding.

- Dette er latterlig
I et blogginnlegg kaller Peter Sunde, en av de tiltalte, det hele for latterlig. Han hevder for det første at nedlastingstallene som undersøkelsene er helt feil, og ikke minst hevder han at de blir saksøkt for 21 album, ikke 24 slik IFPI skriver.

- At de ikke kan telle er ikke noe nytt, skriver Sunde i sin blogg.

Sunde påpeker også en rekke andre ting. Hovedpoenget hans er likevel at en nedlasting ikke tilsvarer et tapt salg. Derimot hevder han at undersøkelser viser at nedlasting fører til høyere salg, og at bransjen faktisk burde betale de penger.

Tapt salg på noe som er utilgjengelig?
Minst ett av de albumene de nå er saksøkt for skal være lastet opp på av artistene selv.

- Mange av albumene har åpenbart ikke vært lagt ut for salg. Hvordan kan de tape penger på salg når det ikke er tilgjengelig, spør han retorisk.

PR-jippo
Sunde avslutter med å anklage IFPI for å stille disse kravene av rene PR-messige egenskaper.

- Hvorfor teller de i Euro når du er i Sverige? Det er svenske selskaper som saksøker i hovedsak svenske statsborgere. Det bare beviser at de er ute etter medieoppmerksomheten. Hele pressemeldingen er skrevet som om det er bestemt at The Pirate Bay har tapt, mens det faktisk er motsatt. Det er sannsynlig at hele denne farsen vil ende opp med å konkludere at lenking er lovlig, og at lovene som beskytter yttringsfriheten og nettbaserte oppslagstavler fortsatt gyldige, slår han fast.

- Og når de taper så kommer de til å påstå at det er på grunn av et «smutthull». Merk mine ord, og referer til denne bloggen om et par ord når de faktisk gjør det, skriver han.