Gå til sidens hovedinnhold

Krever avhør av ambassadører

Politiets sikkerhetstjeneste må avhøre både den amerikanske og israelske ambassadøren i Norge, krever forsvareren til den antatte hovedmannen i «terror-saken».

LES OGSÅ: Terrorsiktet fengslet på nytt

Dersom ambassadene ikke ble informert, har heller ikke politiet tatt terrortrusselen alvorlig, sier advokat John Christian Elden til TV 2 Nyhetene.

Med skjult mikrofon montert i bilen fanger politiet den 8. august opp samtalen der den hovedmistenkte 29-åringen og den medsiktede 26-åringen i detalj diskuterer hvordan den amerikanske og den israelske ambassaden skal sprenges i lufta.

Se innslaget i TV 2-nyhetene her

Varslet etter seks uker
I ettertid har flere medier fortalt at verken den amerikanske eller den israelske ambassadøren ble varslet om informasjonen politiet satt på, og at de først fikk vite om dette da det ble offentlig kjent seks uker senere.

29-åringens forsvarer krever nå at de to ambassadørene blir avhørt:

- I og med at tingretten har skåret denne saken så godt til, og sagt at det er en ting som er mistenkelig og det er en samtale 8. august, og vurderingen av hvor alvorlig denne må tas, så har jeg bedt om at overvåkningspolitiet tar avhør av den amerikanske og den israelske ambassadøren og får innhentet deres opplysninger omkring dette, sier advokat John Christian Elden til TV 2 Nyhetene.

Elden krever å få avhørt de to ambassadørene fordi han mener informasjonen politiet ga, eller i dette tilfellet trolig ikke ga, viser hvor alvorlig politiet selv vurderte uttalelsene i den avlyttede samtalen.

- Hvis det ikke er slik at den israelske eller den amerikanske ambassade varsles om en mulig risiko, så tyder vel det neppe på at noen har ansett den risikoen å være nærliggende, sier Elden.

- Ikke terrorplanlegging
- Slik vi ser det av saksdokumentene så synes det ikke å ha vært noen terrorplanlegging eller andre ting i perioden fra 8. august og frem til pågripelsestidspunktet, og det er klart at når man sitter på slike opplysninger i 40 dager uten å reagere, så sier det noe om hvor alvorlig man tok det i august måned, sier Elden.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken