Statsminister Gordon Brown jobber nå med å sette sammen en ny regjering som skal samle Labour. Blant annet har Brown gått vekk fra sine planer om å bytte ut finansminister Alistair Darling med Ed Balls. I tillegg får Browns motstander i Labour, Alan Johnson, en sentral rolle.

Torsdag ble James Purnell (39) den femte britiske statsråden som forlot regjeringen til Gordon Brown, men den første som forlot regjeringen av egen fri vilje.

Flere andre statsråder har forlatt regjeringen etter skandaleavsløringer rundt deres høye forbruk av skattepenger. En skandale som har smakt ekstra vondt for britene som opplever den verste finanskrisen siden andre verdenskrig.

Samtidig ba Purnell om at statsminister Brown måtte trekke seg for å øke sjansen for Labour før valget.

Sterke ord
I et brev til de britiske avisene The Sun og The Times ber Purnell statsminister Gordon Brown om å gå av.

- Jeg tror ditt fortsatte lederskap vil gjøre en konservativ (borgerlig, red.anm.) seier mer, ikke mindre, sannsynlig. Det vil være katastrofalt for landet vårt, skriver Purnell. '

- Jeg ber deg derfor om å tre til side og gi vårt parti en reell sjanse til å vinne. Det er også derfor jeg velger å gå av, skriver han.

Purnell er ikke den eneste som krever Browns avgang. Det har også blitt kjent at parlamentsmedlemmer sirkulerer et utkast til et brev der de krever statsministerens avgang, skriver New York Times.

Forventer nederlag
Purnell trakk seg samtidig som britene gikk til valgurnene for å velge representanter til lokale styrer, og til EU-parlamentet. Det er forventet av Labour kommer til å tape dette valget stort. Innen oktober neste år må statsminister Gordon Brown skrive ut nyvalg. Mye tyder på at Labour kommer til å lide et knusende nederlag også ved dette valget.

Hvis Labour kommer under 20 prosent i dette valget, vil partiets opprørere kreve blod, skriver Guardian torsdag. Conservatives, som ligger 20 prosentpoeng foran Labour på meningsmålingene har krevd at Brown må skrive ut nyvalg nå, og ikke vente til neste høst.

- Hvis resultatene er så dårlige som de ser ut til å være, vil det bli svært vanskelig for Gordon Brown å overleve, sier politisk ekspert Simon Lee ved Hull universitet til Reuters.

Går ikke
Uroen gjorde at statsminister Gordon Brown torsdag varslet britiske medier om at det er ingen sjanse for at han skal gå av som statsminister.

Nyheten om at Brown ikke vil gå av som statsminister fikk pundet til å falle mot dollar og euro.

- Den politiske situasjonen legger en demper på pundet, konstaterer valuttastrateg Geoff Kendrick i UBS AG, verdens nest største valuttahandler, til Bloomberg.