Gå til sidens hovedinnhold

Krever gratis p-ring

Jenter mellom 16 og 19 år får gratis prevensjon, men bare hvis de velger å bruke p-piller. Det synes fagfolk er uheldig.

- For å sørge for at ungjentene får tilgang til en så sikker prevensjonsmetode som mulig, må det være et viktig prinsipp at de har et stort utvalg, sier Mette Hvalstad, som leder stiftelsen SUSS-telefonen.

P-ringen kom på markedet for omtrent ett år siden. Den plasseres i skjeden i tre uker av gangen, og regnes for å være et like godt prevensjonsmiddel som p-pillen.

- Vi har inntrykk av at p-ringen er altfor lite kjent. Derfor snakker vi mye om den her på SUSS, sier hun til TV 2 Nettavisen. Hvalstad har inntrykk av at p-pillen tar oppmerksomhet vekk fra alternativet.

- At helsesøster kan formidle p-piller, og at det er gratis, fører til mye fokus på p-pillen. Dermed blir det brukt mindre ressurser på å informere om ringen, sier hun.

Eldre jenter liker ringen best
Selskapet som markedsfører p-ringen i Norge, har søkt Helsedepartementet om at ringen skal omfattes av gratisordningen for p-piller, men fått avslag.

- Erfaringen man har med vaginale prevensjonsmetoder, og med utprøving av p-ringen, viser at det er litt eldre jenter som har vært mest fornøyd med den. Men flere unge kunne nok tenke seg å prøve ringen hvis den hadde vært økonomisk sammenlignbar med andre metoder, sier Hvalstad.

AUF engasjert
I løpet av høsten skal ordningen med gratis p-piller til jenter mellom 16 og 19 år evalueres. AUF mener man bør vurdere å ta inn flere ulike prevensjonsmetoder i ordningen.

- Jenter er forskjellige. Noen tåler ikke p-piller like godt som andre og vil derfor foretrekke andre prevensjonsmidler, derfor synes vi man bør se på andre prevensjonsmidler, sier leder Gry Larsen til TV 2 Nettavisen.

- Men det fagmedisinske i forhold til de ulike prevensjonsmidlene må vurderes, derfor kan vi ikke gi blankofullmakt til alt som finnes på markedet, legger hun til.

- Bedre enn pillen
Gynekolog Randi Lundgren deltok i en av de første undersøkelsene som ble gjort om p-ringen.

- I undersøkelsen jeg var med på, sluttet 10 prosent av de som prøvde ut ringen. Noen fordi de ikke trivdes med å ha ringen i skjeden, andre fordi de ikke ville bruke prevensjon lenger, og en til to prosent fordi ringen falt ut, forteller hun.

Gynekologen ser ingen grunn til at ikke ringen også skal deles ut til tenåringsjentene.

- Men det kommer jo an på hva som er viktigst - at de får prevensjon, eller at det er akkurat p-piller som skal være prevensjonen, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Treningsklokker og wearables: Topp 10 smartklokker 2021