Gå til sidens hovedinnhold

Krever ikke Sudbø-millioner

De har vært både sinte og skuffet, men amerikanerne vil ikke kreve millioner tilbake fra den norske skandaleforskeren.

Dr. Sudbøs forskningssvindel vil ikke føre til millionkrav fra USA. Amerikanerne som gav nordmannen store pengesummer sier de har vært både sinte og skuffede, men nå vil de videre. De har ikke mistet tilliten til norske forskere generelt.

Sint og skuffet
Professor Leonard A. Zwelling er visepresident ved forskningsavdelingen på et av verdens største kreftsykehus, MD Anderson i Houston, Texas. Han kontrollerer fondene som gav millioner av kroner til Sudbøs forskning.

- Den første reaksjonen var sinne. Men jeg tror den virkelig tragedien her er skuffelsen: Vi trodde vi hadde vitenskapelig kunnskap, men så viser det seg ikke å være vitenskapelig kunnskap. Vi må gå tilbake og gjøre om igjen arbeid, det er bortkastet, sier han til TV 2 Nyhetene.

- Men vil du be nordmennene om å få penger tilbake?

- Nei!

- Hvorfor ikke?

- Vi synes rett og slett ikke det er passende. Pengene er brukt. Jeg har ikke hørt noen foreslå at vi skal forsøke å få pengene tilbake.

Fortsatt tillit
Nå må professor Zwelling søke føderale myndigheter i USA om penger nok en gang for å rette opp jukseforskingen fra Norge. Til tross for det, har han fortsatt tillit til norske vitenskapelige miljøer.

- Å si at alle norske forskere er representert av dette ene individet, er meningsløst. Det er bare ikke sant, slår han fast.

Professor Zwelling er beroliget over måten norske myndigheter har taklet krisen på.

- Vi stoler på at systemene og myndighetene i Norge håndterer dette etter beste evne. Og det ser det ut som om de gjør. De har gjort en veldig ansvarlig jobb i måten de har gransket dette, sier han til TV 2.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken