Gå til sidens hovedinnhold

Krever oljejuks-gransking

KrF krever nå at det skal settes i gang gransking av oljeindustriens juks med tall om personskader. De vil også at statsråden orienterer Stortinget.

At det trikses og jukses med rapportering av gasslekkasjer og alvorlige personskader i oljeindustrien sjokkerer. Nå krever KrF at det straks igangsettes en offentlig gransking, og at statsråd, Bjarne Håkon Hanssen, rask må komme til Stortinget med en melding om det som skjer på sokkelen.

Det er KrFs medlem i Arbeids- og sosialkomiteen i Stortinget, Åse Gunhild Woie Duesund, som på vegne av partiet kommer med dette kravet overfor statsråden med ansvar for sikkerhetsarbeidet på sokkelen.

Svært alvorlig
Duesund har fulgt avsløringene på TV 2 Nyhetene den siste uken, og sier at dette er en beskrivelse av en sikkerhetskultur som ikke er akseptabel i norsk oljeindustri.

- Det som har kommet frem gjennom TV 2 sine reportasjer er svært alvorlig. Det er alvorlig både for miljøet og for dem som jobber der ute. Det er også forferdelig galt når oljearbeiderne ikke kan fortelle åpent om det som skjer uten å frykte at de skal miste jobben. Slikt er helt forkastelig, sier Woie Duesund, til TV 2 Nyhetene.

Svekker troverdigheten
Hun understreker at avsløringene klart svekker troverdigheten til industrien.

- For at sannheten skal komme frem må Petroleumstilsynet kommer i dialog med folkene som arbeider på gulvet ute i Nordsjøen, og ikke bare snakke med sjefer og dem som styrer industrien, sier Woie Duesund.

Krever gransking
På vegne av KrF krever hun nå en offentlig gransking av påstandene om underrapportering, og hun krever at det må skje raskt.

-Det må bli en grundig gransking, og den må skje raskt. Til slutt må statsråden komme med en melding til Stortinget om saken, sier hun.

Mål uten innhold
Hvis ikke dette blir tatt på alvor frykter hun at norsk oljeindustris mål om å være best i verden på sikkerhet blir et mål uten innhold.

- Dessverre ser det ikke ut til at vi er verdensmester i sikkerhet. Jeg håper at vi en gang skal bli det, men skal er slikt mål nås må industrien i det minste spille med åpne kort, og ikke minst tillate at de som jobber der ute våger å gjøre det samme, sier Woie Duesund.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken