Gå til sidens hovedinnhold

Krever rensing fra dag én

Miljøvernminister Helen Bjørnøy kommer til å kreve CO2-rensing fra første dag på gasskraftanlegget på Tjeldbergodden.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ga onsdag Statoil konsesjon til å bygge et nytt gasskraftanlegg, uten å stille krav om CO2-rensing fra starten. Men miljøvernminister Helen Bjørnøy varsler at hun ikke vil nøye seg med at Statoil bare legger til rette for CO2-rensing senere.

- Jeg vil avvise alle former for spekulasjoner i forhold til det nye gasskraftverket om at det ikke skal være CO2-rensing fra dag én, sier Bjørnøy til TV 2 Nettavisen.

Kostbart
NVE påpeker i sin pressemelding at rensing og bruk av CO2 i oljeutvinningen i dag er svært kostbart, og at CO2-rensing derfor ikke vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt for anlegget på Tjeldbergodden isolert.

Regjeringen kommer tilbake med sine krav til Statoil senere, men Bjørnøy avviser allerede nå at det kan bli aktuelt å gi Statoil tillatelse til å bygge gasskraftverket først og installere renseteknologien etterpå.

- Nei, det anser jeg som nokså uaktuelt. Vi har sagt i Soria Moria-erklæringen at nye gasskraftverk skal basere seg på CO2-rensing, sier miljøvernministeren.

- Hvis det tar lengre tid enn forutsatt å utvikle teknologen, kan det da bli aktuelt for staten å bidra til at Statoil kjøper seg utslippskvoter?

- Jeg vil ikke spekulere i andre alternativer. Vi er i gang med forberedelsene til CO2-rensing på Kårstø, og jobber med økonomiske og teknologiske tiltak for å få rensing på plass, sier Bjørnøy.

Størst
Statoils planlagte gasskraftverk på Tjeldbergodden er det største av de fem gasskraftverkene som har fått konsesjon i Norge. Effekten blir dobbelt så stor som Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø.

Bygging av gasskraftverk skal ikke stå i veien for satsing på fornybar energi, understreker Bjørnøy.

- Det skal ikke bli en sovepute i forhold til å utvikle fornybare energikilder, som er et satsingsområde for regjeringen, sier hun.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken