Gå til sidens hovedinnhold

Krever sparkede statsråder tilbake

Regjeringen på Sri Lanka krevde torsdag at tre ministre må bli innsatt igjen med øyeblikkelig virkning etter at de ble sparket av president Chandrika Kumaratunga tidligere denne uka.

Mens statsminister Ranil Wickremesinghe var på besøk i USA denne uka, benyttet presidenten anledningen til å sparke forsvarsministeren, innenriksministeren og informasjonsministeren. Dessuten innførte hun unntakstilstand og suspenderte nasjonalforsamlingen.

Maktkamp
Handlingene er åpenbart en del av maktkampen mellom president Kumaratunga og hennes argeste politiske rival, statsminister Wickremesinghe. Regjeringens talsmann G. L. Peiris sier at unntakstilstanden ble innført utelukkende fordi presidenten ønsket å styrke sitt grep om makten.

- Dette er grov maktmisbruk som ikke i det hele tatt tar hensyn til konsekvensene. Det er en hensynsløs handling, sier L. G. Peiris ifølge NTB-AFP

Talsmann uttalte videre at regjeringen krever at de avsatte ministrene må få jobbene sine tilbake. Regjeringen må ikke endres uten forutgående konsultasjoner med statsministeren i henhold til regjeringsadvokatens instruksjoner, sier han.

Strid
Det politiske klimaet i landet har vært anspent siden statsministerens parti slo presidentens parti i parlamentsvalget i desember 2001. President Kumaratunga har siden beskyldt regjeringen for å være for ettergivende overfor opprørsgruppen De tamilske tigrene i sitt forsøk på få slutt på tre årtier med etnisk krigføring.

2000 turister allerede har avlyst sine reiser til landet etter at unntakstilstanden ble erklært. Regjeringen mener imidlertid at det ikke utgjør noen sikkerhetsrisiko å besøke Sri Lanka.