Gå til sidens hovedinnhold

Krever tiltak mot voldtekt

Byråd i Oslo Sylvi Listhaug krever at justisminister Storberget kommer med konkrete tiltak mot voldtektstrusselen

(iOslo.no) - Jeg forventer at han gjør noe konkret slik at jenter igjen kan ferdes trygt her i byen. Vi trenger et politi som faktisk kan oppklare saker, sier sosialbyråd i Oslo, Sylvi Listhaug til Nettavisen.

15 overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk er registrert i Oslo siden nyttårsaften, og politiet har fått kritikk for ikke å gjøre nok. Justisministeren lover nå at voldtektssaken fra helgen får høyere prioritering.

- Jeg mener det er avgjort viktig å få en rask oppklaring, og vi må bistå jenter som føler seg utrygge, sier Storberget til Nyhetskanalen.

Samtidig vil ikke Storberget kritisere politiet.

- Jeg mener vi skal gi Oslopolitiet noe ro i denne saken, så får vi vurdere saken når vi har fått den litt på avstand, sier han.

Les også:Må svare om voldtektsbølgen
Les også: Etterlyser afrikansk voldtektsmann

Redd
Storbergets partifelle på Stortinget, Anne Marit Bjørnflaten, sa mandag til Kanal 24 at hun er redd for å gå ute i Oslo. Nå mener Sylvi Listhaug det er på tide at regjeringen tar ansvar. Hun krever at Storberget kommer med tiltak som gjør at jenter igjen kan føle seg trygge i Oslo.

- Jeg mener at politiet skal følge opp dette på skikkelig vis uansett om de får ressurser eller ikke. Men politiet må få penger slik at de kan etterforske dette skikkelig, sier Listhaug og peker på at Oslo-politiet har mange ubesatte stillinger.

- Jeg kjenner ikke detaljene i budsjettet, men det jeg vet er at bevilgningene har gått ned. Det er 180 politistillinger som ikke er besatt i Oslo, fordi det ikke er penger til å besette dem. Det er viktig å få synlig politi i gatene, sier hun.

Les også: Slik jakter en voldtektsmann
Les også: Slik unngår du voldtekt
Les også: Dette gjør du hvis du blir angrepet

Prioriteringer
Listhaug har lite til overs for at Storberget nylig spurte Oslos befolkning hvilke oppgaver politiet burde nedprioritere.

- Jeg må si at jeg blir kraftig provosert. Det er absurd at Storberget spurte Oslos befolkning i Aften om hva politiet skal prioritere bort, sier hun.

Storberget gikk i forrige uke ut i Aftenpostens aftenutgave og spurte Oslos-befolkning hva de mener politiet bør prioritere og hva de bør sette nederst på prioriteringslisten.

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier Listhaug.

Legevakten får regninga
Listhaug er også kritisk til at politiet har sluttet å betale for at voldtatte jenter skal få en undersøkelse etter en voldtekt, slik at DNA-spor blir sikret. Den utgiften er det nå legevakten som må ta.

- Har man ikke skikkelige bevis, er det vanskelig å få gjerningsmannen dømt, uansett hvor mange bistandsadvokater offeret får i etterkant, sier Listhaug.

Listhaug bor på Majorstuen der et av voldtektsforsøkene har funnet sted, og innrømmer at hun i likhet med Anne Marit Bjørnflaten er redd.

- Ja, jeg kikker meg over skulderen når jeg går hjem og låser meg inn. Jeg synes det begynner å bli ganske ubehagelig, og jeg holder meg unna mørke gater, sier hun.

Vil ha lengre straffer
Listhaug har sjekket hvor lenge dømte voldtektsmenn sitter i fengsel, og kommer frem til at de i gjennomsnitt sitter i ett år og ni måneder.

- Og i tillegg er det jo mange som aldri blir dømt, sier hun.

Siden nyttår er det rapportert om 15 overfallsvoldtekter og voldtektsforsøk i Oslo.

- Dersom en og samme person står bak disse, hva synes du ville være en passende straff?

- Jeg vil ikke gå inn på hvor mange år han skal sitte inne, men han bør få en lang straff. Om han ikke er norsk statsborger bør han sendes ut av landet. Vi trenger ikke importere slike personer som gjør slike overgrep mot jenter, sier Listhaug.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen