Gå til sidens hovedinnhold

KrF seiler i medvind

KrF går mest fram i en rykende fersk måling, og partiene på høyresiden knapper inn på forspranget til de rødgrønne.

Den ferske TV 2-målingen viser at Kristelig Folkeparti går mest frem, mens partiene på venstresiden går tilbake.

Det var fangst å få for statsminister Kjell Magne Bondevik, som var på fisketur under helgens Nord-Norge-turné. Nå får partiet fangst også på velgermarkedet.

KrF går fram 1,9 prosentpoeng, like mye som Arbeiderpartiet går tilbake. KrF får en oppslutning på 8,2 i målingen, mens Ap fortsatt er landets største parti med 30,9 prosent, trass i tilbakegangen.

Lykke i KrF
Kristelig Folkeparti henter for første gang på flere måneder velgere fra de fleste andre partier.

- Det er veldig gledelig at KrF går frem. Jeg tror det skyldes at det har vært fokus på KrFs saker, sier nestleder Knut Arild Hareide til TV 2 Nyhetene.

Målingen ble avsluttet klokken 20 mandag kveld og er utført for TV 2 og TV 2 Nettavisen. Også Venstre går frem med 1,5 prosentpoeng til 3,1 prosent, mens Høyre fremdeles sliter i motbakke og går tilbake 0,9 til 15,8.

Bakgrunnstallene viser at svært mange velgere fra 2001 ikke vil stemme på Høyre i dag. Mange av disse foretrekker de to hovedkonkurrentene Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

Fremskrittspartiet er stabile, og går svakt frem med 0,5 til 19,9 prosent.

Tilbake for Ap
Samtidig går alle de tre partiene på venstresiden tilbake. Arbeiderpartiet straffes hardest av velgerne med en tilbakegang på 1,9 prosentpoeng, til 30,9.

Tilbakegangen skyldes at partiet har mistet drag på unge velgere i løpet av de siste fire dagene. Partiet er nå bare tredje størst blant velgere under 30 år.

Arbeiderpartiet har imidlertid gode bytteforhold til de andre partiene. Tre ganger så mange tidligere SV-velgere sier de vil stemme Arbeiderpartiet som motsatt. I tillegg er Arbeiderpartiet svært avhengige av tidligere hjemmesittere for å komme over 30 prosents oppslutning.

Sosialistisk Venstreparti går tilbake 0,9 til 13,7, og Senterpartiet tilbake 0,6 til 5,4 prosent.

Bakgrunnstallene bør bekymre partistrategene i Sosialistisk Venstreparti. Nesten hver femte SV-velger fra 2001 går til Arbeiderpartiet. I tillegg mister de også 12.000 velgere fra 2001 til Fremskrittspartiet.

Senterpartiet sliter også i motbakke. Siden torsdag har partiet mistet 0,6 prosentpoeng, og ender på 5,4 prosent. Dermed er partiet under valgresultatet fra 2001, som partileder Åslaug Haga tidligere har sagt at partiet må over før det er aktuelt å gå inn i en eventuell regjering etter valget.

Bare RV av partiene på venstresiden går frem med 0,2 til 1,6 prosent.

Dette vil ifølge TV 2s beregninger være tilstrekkelig til å sikre partileder Torstein Dahle og Erling Folkvord mandater med knapp margin i henholdsvis Hordaland og Oslo.

Beholder flertallet
Jens Stoltenberg har vært aktiv i helgen, men er likevel den partilederen som har mistet flest velgere på TV 2s ferske måling.

Fremdeles beholder han flertallet sammen med RV, SV og Senterpartiet med 91 mandater, men forpranget har krympet med fire mandater siden TV 2s måling torsdag i forrige uke.

Partiene på høyresiden får til sammen 78 mandater.

- Alt tyder på at dette valget blir jevnt. Fra forrige måling har vi kommet nærmere målet vårt. Fortsetter vi den fremgangen, kan vi beholde regjeringsmakten, sier KrF-nestleder Knut Arild Hareide til TV 2 Nyhetene.

Ubekymret Ap-sekretær
Generalsekretær Martin Kolberg i Ap tar lett på tilbakegangen i målingen, og skylder på feilmarginer.

- For vårt vedkommende er dette en bekreftelse på at vi ligger på 30 prosent. Vi er meget fornøyd med den marginen, sier Kolberg til TV 2 Nettavisen.

Hva gjelder de andre partienes fremgang, har Ap-sekretæren lite å si.

- Denne trenden bekymrer meg ikke. Tallene ligger innenfor de feilmarginene vi har sett. Vi har fortsatt et flertall slik alle målinger viser, selv om flertallet varierer noe.

Mandag kveld braste SV-leder Kristin Halvorsen og nestleder Per-Kristian Foss (H) sammen om finanspolitikk i RedaksjonEN i NRK. Paradoksalt nok går de to politiske erkefiendene like mye tilbake på målingen, med 0,9 prosentpoeng.

- Det er så lite at det havner innenfor det som kan være feilmarginen, sier SV-leder Kristin Halvorsen (bildet) til TV 2 Nettavisen.

Lei av spill
- Jeg synes det er oppløftende at den borgerlige siden tar innpå den sosialistiske siden. Jeg tror at utfallet er helt åpent, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2 Nettavisen.

Hun synes ikke det er merkelig at KrF går mest fram, på grunn av fokuset den siste tiden på regjeringsalternativ.

- Det er helt naturlig, men jeg regner med at Høyre vil gå mer fram når vi begynner å fokusere på sakene. Jeg regner med at velgerne vil ha svar på hva partiene vil, og ikke bare en diskusjon om politisk spill, sier Solberg.

Kystpartiet har målbar oppslutning med 0,4 prosent. Dette er noe som har gjentatt seg på svært mange av TV 2s målinger, og dermed ligger de i øyeblikket dårlig an i kampen om plass på Stortinget.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken