Gå til sidens hovedinnhold

Krigen Abramovitsj vinner

Det blir en kostbar affære.

LONDON (NA24): Uansett utfallet av krangelen mellom Chesea-eier Roman Abramovitsj (40) og klubbens manager, José Mourinho, er alle klar over at det blir en kostbar episode for klubbeieren.

NA24 - din næringslivsavis

Det er åpenbart at årsakene til striden mellom portugiseren og Abramovitsj ikke er løst. Det kan resultere i at Mourinho forlater Chelsea ved sesongslutt, i så fall med en svimlende fallskjerm. Mourinho har gjort det klart at han ikke reiser uten å motta en betydelig utbetaling.

Årsakene til striden mellom eieren og manageren er flere, men inkluderer det faktum at Abramovitsj ikke vil bevilge penger til å kjøpe nye spillere, spesielt en topp forsvarsspiller, i løpet av overgangsvinduet i januar. I Chelseas program for siste helgs hjemmekamp mot Wigan skrev Mourinho følgende til sine tilhengere: «Vil dere at vi skal benytte 16-17 år gamle spillere og likevel kjempe om trofeer?».

Mon tro hva Abramovitsj tenkte da han leste den teksten.

Stjerne på reservelaget
Striden mellom Mourinho og Abramovitsj startet med at treneren mistet tålmodigheten med stjernespilleren Andrej Sjevtsjenko. Ukraineren som ble kjøpt inn i august for 360 millioner kroner scorer omtrent ikke mål og havnet dermed på reservelaget. Misnøyen kom klart frem da treneren uttalte til engelske aviser at Sjevtsjenko måtte begynne å konsentrere seg mer om fotball og mindre om å delta i det sosiale liv.

Feiden med Sjevtsjenko blir ikke mindre når man vet at ukraineren er en personlig venn av Abramovitsj og at det var Chelsea-eieren og hans kone som i sin tid overtalte ham til å komme til London.

Da Steve Grant, Mourinhos assistenttrener forlot Chelsea, ville Abramovitsj bringe inn Avram Grant fra Portsmouth spesielt for å assistere Andrej Sjevtsjenko. Grant er en god venn av Chelsea-eieren. Da fikk Abramovitsj klar beskjed fra Mourinho at han ville fortsette å velge sine egne medarbeidere til trener-teamet

I tillegg er José Mourinho misfornøyd med dansken Frank Arnesen, som har til oppgave å bringe inn nye talenter til Chelsea. Nå som skader i A-laget tydelig har ført til mangel på gode erstattere, har Mourinho lagt mye av skylden på Arnesen, som ble hentet fra Tottenham Hotspurs sommeren 2005. Siden Arnesen kom, har Mourinho vært skeptisk og mistenksom til Arnesen og holdt ham langt unna driften av førstelaget.

En dyr suksess
Chelsea er blitt beskyldt for å kjøpe seg til suksess, og suksess har de også hatt ettersom klubben de to siste sesongene har vunnet Premiership i England. Til nå har Abramovitsj investert mer enn fem milliarder kroner i klubben og har som målsetning å gjøre Chelsea til verdens ledende klubb i årene som kommer.

Klubbdirektør Peter Kenyon er mannen som etter beste evne forsøker å holde Chelsea-familien samlet. Fra dag til dag forsøker han å finne ut om Josè Mourinho blir eller forsvinner til aktuelle klubber som Inter, Milan eller Real Madrid. Skal man tolke kommentarene i engelske aviser, så ender det nok med at Mourinho forsvinner.

Bruker tolk
Kommunikasjonen mellom Abramovitsj og Mourinho blir ikke enklere når man vet at partene må snakke med hverandre ved hjelp av en tolk.

Midt opp i dette bråket kjemper Chelsea om å gjøre det best i serien, to engelske cuper og ikke minst i Champions League.

Men i bunn og grunn står kampen i Chelsea ikke bare om fire sportslige titler, men om å ha kontroll i klubben. Den er Mourinho dømt til å tape. For når det gjelder en krig om kontroll, er det få som er bedre enn Roman Abramovitsj.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai