Det konservative tidsskriftet Minerva går på lederplass mandag inn for legalisering av narkotika, ikke bare cannabis, men «legalisering og regulering som en tilnærming til hele rusfeltet».

Argumentet er at det vil redusere noen av kriminalitetsproblemene i Norge og en del av skadevirkningene knyttet til narkotika.

Lederartikkelen er skrevet av ansvarlig redaktør Nils August Andresen, tidligere rådgiver i Høyres stortingsgruppe og taleskriver for Erna Solberg.

- Norske politikere må løfte blikket
- Vi må endre premissene for debatten og utfordre politikerne på hvor skadelig forbudet er for den globale sikkerhet og terror. Norske politikere må løfte blikket, sier Nils August Andresen til Nettavisen.

- Ikke vellykket
«For krigen mot narkotika, i form av forbud, har ikke vært vellykket. Det er ikke et spørsmål om å akseptere eller ikke akseptere at narkotika er tilgjengelig. Det er tilgjengelig. Krigen er tapt» skriver han på lederplass.

Les hele lederartikkelen her

Andresen skriver at når politikere som justisminister Knut Storberget og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen etter studiebesøk i Portugal stiller seg avvisende til avkriminalisering, har de ikke bare et tynt faglig belegg, men har også mistet av syne de mest alvorlige konsekvensene av forbudet.

- Heroinister i Oslo finansierer Taliban
Andresen mener en av de mest dramatiske konsekvensene av narkotikaforbudet i Vesten er at Taliban mottar omtrent halvparten av sine penger direkte fra ulovlig narkotikahandel.

«Natos største sikkerhetspolitiske utfordring etter Murens fall finansieres av heroinister i Oslo, Marseille, Bradford og Baltimore. Fordi vi lar det skje», skriver han i lederen.

- Forbud feiler alltid
Norge hadde i en tiårsperiode forbud mot alkohol. Totalforbudet mot narkotika har eksistert i mer enn 40 år.

- Forbud feiler alltid. Vi prøvde det med alkohol, og det gikk ikke bra, sier Minerva-redaktøren til Nettavisen.

Hvordan en eventuell legalisering av heroin skal foregå i praksis i Norge, har han ikke svaret på, men sier at et regime med legalisering og regulering først må utredes nøye.

- Jeg ser for meg at hasj kan omsettes etter samme prinsipp som alkohol; gjennom monopoler, mens heroin må omsettes strengere, kanskje gjennom resepter. Poenget må være at det tilgjengeligheten er god nok til at den illegale omsetningen blir betydelig svekket. Vi klarer ikke å ta vekk det illegale markedet helt, men vi kan sette inn et nådestøt, sier Andresen.