Gå til sidens hovedinnhold

Krigen mot politiet

Skytevåpen nok til å utruste en liten hær florerer i Oslo. Se hvilke våpen politiet møter på gata.

(iOslo.no) Hundrevis av våpen blir beslaglagt eller levert inn til politiet hvert år. Alt fra små revolvere til helautomatiske maskingevær møter politiet på gata og i kampen mot kriminelle miljøer.

«Våpensamlingen» ligger godt sikret på politihuset på Grønland. Mens de fleste besøkende venter på sitt nye pass, blir iOslos reporter geleidet bak resepsjonen og inn i det aller helligste.

Turen går ned i en heis, gjennom flere låste dører og en stor garasje før iOslo kommer frem til målet: Våpenlageret til politiet.

- Gammelt fra Øst-Europa
Ifølge politiinspektør Iver Stensrud på avsnittet for organisert kriminalitet er mye av beslagene gamle våpen fra Øst-Europa som kom etter at grensene åpnet.

- En del av beslagene er tohåndsvåpen som er mer militære. Det er ofte de som gir mest status og er mest verdt, sier Stensrud til iOslo.no.

- Hvem er det som bruker disse våpnene?

- Noen har dem til å forsvare seg, mens andre bruker våpnene mer målrettet. Det er ikke tvil om at mange av våpnene er tilknyttet gjenger og organisert kriminalitet, sier Stensrud

«Mange politifolk går med en uro i kroppen.»

Men selv om det oftest er A- og B-gjengen som får mest omtale, er det andre aktører også tungt bevæpnet.

- Østeuropeiske grupper har et annet forhold til våpen. Vi har gjort flere beslag hos etniske grupperinger, som for eksempel albanere, forteller Stensrud, som sier det er en god del våpen i omløp blant utlendinger bosatt i Norge.

Flere våpen beslaglagt
Hyller på hyller med pistoler, revolvere og rifler dekker veggene på det godt sikrede lageret. I tillegg til våpnene som har blitt levert inn, beslag la politi 449 skytevåpen i fjor, noe som er en økning på 23 prosent sammenliknet med året før. Økningen ser ut til å fortsette i år, med 118 våpen beslaglagt i første kvartal i 2007.

På lageret får iOslo se pistoler fra Smith & Wesson, hagler fra Pietro Beretta og gasspistoler som er identiske kopier av ekte skytevåpen.

I forbindelse med gjengbandeprosjektet til politiet har det i vinter blitt gjort beslag i flere titalls våpen. Noen av funnene var skremmende for politiet.

- Vi fant alt fra skarpskyttergevær til enhåndsvåpen, sier Stensrud.

Destrueres av Forsvaret
Våpnene på politiets lager stammer hovedsakelig fra to hold, enten har politiet beslaglagt våpnene selv, eller så er de blitt levert inn av Oslo-borgere som har funnet en gammel rifle i skapet til sin avdøde onkel.

Hvis våpenet er beslaglagt i en straffesak, ligger det her så lenge saken er åpen. Deretter blir den enten returnert til eier eller sendt til Kripos for destruering. Selve destrueringen er det Forsvaret som gjennomfører ved å kjøre våpnene gjennom kverner.

- Nestentragedier
Leder for Politiets fellesforbund Arne Johannessen tror det er skremmende for vanlige folk å se hvor mange våpen som er i omløp i Norge og spesielt i Oslo.

- Det må være helt skremmende for folk å se hva som er i omløp, og hva politiet blir konfrontert med i sin hverdag. Mange av disse beslagene er nestentragedier, og en del er faktisk fra tragedier, sier Johannessen til iOslo.no.

- Norsk politi blir stadig oftere risikoeksponert. Veldig ofte er det stor risiko forbundet med pågripelsessituasjoner når man skal pågripe bevæpnede personer som er ruset eller har en atypisk adferd, sier Johannessen, som konstaterer at politiet stadig oftere må rykke ut med bevæpningstillatelse.

- Det har blitt en del av hverdagen.

Ifølge tall fra Politidirektoratet er det meldt inn 2.111 yrkesskader fra 2003 til og med 2006 i politi- og lensmannsetaten. Men i tillegg til de rapporterte skadene, melder Arbeidstilsynet om at mørketallene er store.

- Uro i kroppen
Politibetjentene opplever den nye, harde hverdagen på forskjellige måter, men Johannessen mener mye våpen og få politifolk er en belastning for hans medlemmer.

- Mange politifolk går med en uro i kroppen. Ofte er det for få politi ute på oppdrag, så man har dårlig oppdekning. Og hvis det er for få politifolk ute på et krevende operativt oppdrag, så er det lettere å bruke maktmidler enn når man har tryggheten med mange i ryggen, forteller Johannessen.

Smugling
Forbundslederen tror ikke det blir snakk om fast bevæpning av norsk politi, men mener våpenproblematikken må løses med strengere tollkontroll.

- Det er altfor lett å smugle inn i Norge. Store deler av grensen er dårlig kontrollert, og man kan si at deler av grensen til Sverige er en slags frisone, sier Johannessen.

Les flere saker på iOslo.no

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant