Gå til sidens hovedinnhold

Krigens sanne ansikt

Lidelsene er store mens israelske soldater jager Hamas blant palestinske sivile. Vi advarer mot sterke bilder.

Nettavisen publiserer i denne artikkelen de grusomme bildene som kommer ut av Gazastripen. Bildene som vanligvis ikke blir brukt av hensyn til våre lesere. Bildene skildrer den brutale virkeligheten som palestinerne opplever i disse dager. Mange av bildene er av små døde barn. Hvis du ikke ønsker å se dette, ber vi det klikke tilbake til Nettavisens forside her.

- Enhver beslutning om å bombe er en beslutning om å drepe barn, sier en opprørt generalsekretær Gro Brækken i Redd Barna.

- Rapportene fra Gaza, både fra Redd Barnas egne medarbeidere, internasjonale medier og de norske legene, beskriver en situasjon som er svært ille. At det er så mange barn blant ofrene er helt fryktelig. Denne krigen er en politisk handling som har resultert i en helt uakseptabel humanitær krise, sier hun.

200 døde barn
Siden desember har Israelske styrker jaktet ned Hamas-medlemmer i et fremstøt for å fjerne terrortrusselen. Men i kampen for å beskytte israelske sivile, har flere tusen palestinske sivile mistet livet. Først under bombeangrepene i desember. Senere i bakkekrigen etter at israelske tropper rykket inn i Gaza.

Siden den israelske offensiven startet i desember har rundt 600 mennesker blitt drept, og rundt 2700 såret. De fleste døde skal være sivile. Palestinske myndigheter rapporterer at 200 døde er barn. Men tallene varierer veldig. Ifølge Røde Kors har 100 barn og 35 kvinner blitt drept.

- Ingen steder er trygge
Tirsdag ble det meldt om over 40 døde etter at to granater hadde truffet en FN-skole i Gaza. Disse skolene har blitt brukt som tilfluktsområder for lokalbefolkningen som ikke lenger kan være trygge i sine egne hjem. Israel mener også å kunne bevise at skolene har blitt brukt av Hamas til å avfyre granater mot israelske styrker. Angivelige bevis for dette er lagt ut på YouTube. Du kan se det her.

- Vi er rystet. Nå er ingen steder trygge i Gaza, sa FN-talsmann John Ging i Gaza til Washington post. Israelske myndigheter har så langt sagt at de undersøker saken.

Men angrepet på FN-skolen var langt fra det eneste som krevde menneskeliv.

Bomber bolighus
Etter 11 dager med intense angrep har de fleste åpenbare Hamas-mål blitt lagt i ruiner. Nå har den svært vanskelige jobben med å røyke ut militært personell startet. En jobb som så langt har ført til mye lidelse for lokalbefolkningen. Tirsdag fortalte Hamas-styrt radio at 26 bolighus har blitt truffet bare denne dagen.

Verst gikk det for huset til familien al-Dayah i utkanten av Gaza by. Ifølge leder Mo'aweya Hassanein i den palestinske ambulansetjenesten ble minst 12 personer drept her. De fleste av dem var sivile. Et annet sted ble en kvinne drept og sju familiemedlemmer skadd da en tanksgranat slo inn i huset hennes.

Stopper ikke
Israel har så langt ikke vært villige til å inngå våpenhvile, men er fast bestemt på å knuse Hamas. Israel mener at organisasjonen må ta ansvaret for de sivile dødsfallene.

- Hamas er kyniske og umenneskelige i sin krigføring. De gjemmer seg i barneskoler, slik at vi blir nødt til å utføre militære aksjoner i disse bygningene. Hamas bruker den sivile befolkningen i sitt eget land kynisk, sier kaptein Ashai David som leder det israelske forsvarets Europa-kontor til Nettavisen.

- Jeg mener vår operasjon er av en slik størrelse som denne oppgaven krever. Vi må gjøre det på denne måten for å knuse Hamas. Ja, vi bruker bakke- og luftstyrker, men det er slik vi får tatt dem, sier Ashai David.

Og mens sivile blir drept i jakten på Hamas, melder al-Qassam brigaden, som er Hamas sin militære fløy, at flere raketter er avfyrt mot israelske byer.

- Svært bekymret
Etter angrepet på FN-skolen tirsdag, da USAs kommende president Barack Obama at han er svært bekymret for situasjonen i Midtøsten, og at han vil gjøre konflikten til en av sine viktigste saker. Tirsdag sa Bush-administrasjonen at de ønsker en våpenhvile snarest, men at en våpenhvile også må være varig. I FNs hovedkvarter i New York diskuterer verdens ledere hvordan en slik våpenhvileavtale kan komme på bordet. Et viktig aspekt er at blant annet Egypt engasjerer seg i å stoppe smuglingen av våpen inn i Gaza. Våpen som Hamas bruker i sine angrep mot Israel.

Obama har så langt ikke sagt hvordan han vil angripe Midtøsten-konflikten, men lover at han vil ha mye å si om konflikten etter 20. januar når han tar over Det hvite hus.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien