Gå til sidens hovedinnhold

Krigsmotstandere gratulerer USA

Frankrike og Tyskland sto fremst i køen av gratulanter da nyheten om arrestasjonen av Saddam Hussein var bekreftet, og sendte sendte varme ord til president George W. Bush.

- Det er med stor glede jeg har mottatt meldingen om at Saddam Hussein er tatt til fange, sier forbundskansler Gerhard Schröder i Tyskland. Jeg gratulerer deg med en vellykket operasjon, sa forbundskansleren i sitt hilsningstelegram.

Frankrikes president Jacques Chirac var ikke mindre overveldet.

- Det er med stor glede presidenten har mottatt meldingen om Saddams arrestasjon. Dette er en begivenhet som vil få stor betydning for den videre stabilisering og demokratisering av Irak, uttaler Chirac, ifølge pressetalskvinne Catherine Colonna.

Både Frankrike og Tyskland var sterkt imot Irak-krigen, og president Bush måtte tåle hard kritikk fordi han gikk inn i landet med det klare formål å fjerne Saddam Hussein. Nå er det bare glede å spore i reaksjonene fra Paris og Berlin.

Nato fornøyd
Også NATOs avtroppende toppleder Lord George Robertson ser arrestasjonen av Saddam som gyllen anledning til å få fart på stabiliseringen av Irak.

- Dette var strålende nyheter, og arrestasjonen av Saddam vil uten tvil gjøre det lettere å stabilisere forholdene i Irak og skape en bedre hverdag for det irakiske folk, sier Robertson ifølge sin pressetalsmann.

Det lille sjeikdømmet Kuwait var også preget av stor glede da det ble kjent at Saddam Hussein var tatt til fange. Kuwait fikk føle Saddams brutalitet, da eks-diktatoren i 1990 invaderte det oljerike landet, noe som førte til Golfkrigen året etter.

Blair overlykkelig
Også Storbritannias statsminister Tony Blair var glad for meldingen fra Irak, både for sin egen del, men kanskje mest for det irakiske folk.

- Dette er gode nyheter for irakerne fordi Saddams skygge har hengt over landet som et mareritt, og mange har fryktet at han ville komme tilbake til makten, sier Blair. Den britiske statsministeren var USAs beste støtte under forberedelsene til Irak-krigen og deltok med flere tusen soldater under selve krigshandlingene.

(NTB-Reuters-AFP)

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk