Gå til sidens hovedinnhold

- Kriminell kapitalisme har skylden

Venezuelas president skylder på internasjonal kapitalisme etter uværets herjinger.

Uvær og nedbør har ført til oversvømmelse i Venezuela og store ødeleggelser i Colombia. Nærmere 200 mennesker fryktes omkommet i et jordskred i Colombias nest største by Medellin. I Venezuela har flommet tatt livet av over 30 personer mens 70.000 er hjemløse.

- En foreløpig opptelling viser at mellom 150 og 200 mennesker kan være savnet, opplyser en talsmann for Røde Kors i Colombia.

Sju reddet
Colombias største avis El Tiempo skriver på nett at sju personer overlevde jordskredet. En eldre kvinne var den siste som ble reddet ut. Alle sju ble tatt under behandling på sykehuset Hospital de Bello nord for Medellin.

Ti hus ble rasert av jordskredet.

- Vi rydder nå masser for å se om vi kan finne overlevende, opplyser talsmannen Cesar Uruena ifølge NTB.

Frykter to millioner hjemløse
Det er kraftig nedbør etter værfenomenet «La Niña» som har rammet landet.

Colombias president Juan Manuel Santos uttalte søndag at antall hjemløse etter uværet kan komme opp i to millioner, ifølge Reuters.

- Tragedien vårt land opplever har vi ikke sett maken til tidligere, sa Santos etter å ha fløyet over kystområdet Atlantico.

Chavez skylder på kapitalismen
Nabolandet Venezuela er også hardt rammet av uværet.

Venezuelas president, Hugo Chávez, uttalt under et besøk hos flomrammede i Higuerote i delstaten Miranda søndag, at «kriminell» kapitalisme har skylden for globale værfenomener som regnet som nå har tatt mange liv og gjort svært mange hjemløse, melder Reuters.

- Industrilandenes uansvarlighet ødelegger naturens orden i deres higen etter å opprettholde en kriminell utviklingsmodell mens den store majoriteten av verdens folk utsettes for de mest forferdelige konsekvenser, sa Chavez i sin tale ifølge Reuters.

Lovet å sørge for de hjemløse
Presidente Hugo Chavez sa under sitt besøk at de hjemløse etter flommen inntil videre skal få bo på hoteller.

Se videoinnslag fra president Chavez besøk hos flomofrene på Telesur Noticias under.

HTML EMBED