Gå til sidens hovedinnhold

Kriminelle øst-europeere jakter norske arbeidsledige

Dansk advarsel til norske arbeidssøkende.

Den skandinaviske jobbdatabasen jobbsafari.no med kraftig advarsel til norske arbeidssøkende.

- I Danmark har vi sett en alarmerende økning av tilfeller rettet mot norske arbeidssøkende der svindlere prøver å lure dem til å opptre som mellommenn, også kalt myldyr, for gjennomføre kriminelle øknomiske aktiviteter, sier administrerende direktør i Jobbsafari Henrik Christensen til Nettavisen NA24.

Kraftig økning i henvendelser til nordmenn
Christensen opplyser at den siste tiden har én eller flere personer utvist stor iver i å kontakte arbeidssøkende i Jobbsafaris norske CV-database.

- Vi har ett hundre prosent kontroll på dette og vi kontakter alle de ledige som er utsatt for denne svindelen. Vi politianmelder alle svindelforsøk og sperrer vedkommendes adgang til vår CV-database, sier Christensen.

Han frykter at de kriminelle bruker samme svindelopplegg på andre norske jobbnettsteder og CV-databaser for å nå eventuelle ofre.

- Det er viktig at dette stoppes og at folk blir advart mot å delta, sier Christensen.

Starter med ID-tyveri
Det starter med at en eller flere personer stjeler kredittkortopplysninger, som de så bruker til å kjøpe telefoner, datamaskiner med mere på nettet. De får så vanlige mennesker, som oftest arbeisledige, til å stå frem som mottakere av varene. De arbeidsledige lokkes med «stor lønn for liten arbeidsinnsats».

«Muldyrene» pakker så om varene og sender dem til en annen adresse - som oftest adresser i Øst-Europa.

Strenge straffer
- Dette er naturligvis strengt ulovlig og selv om de som medvirker skulle være uvitende om at de gjør noe ulovlig, så er man faktisk juridisk skyldig og kan få strenge straffer, i hvert fall her i Danmark, sier Christensen.

Muldyr-svindelen har vært kjent i Danmark i over to år og flere medier har omtalt temaet - blant annet Danmarks Radio. Norge har så langt vært forskånet for svindelen, men Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har vært forutseende nok til å legge ut en advarsel til nordmenn på sine nettsider. Se advarselen her.

Kommentarer til denne saken