Gå til sidens hovedinnhold

Krisemøter før snøkaoset

Ledelsen i Statens vegvesens distriktskontor har hatt flere møter for å diskutere beredskapen foran helgens massive snøfall. Sjekk om det vil snø hos deg.

Nettavisen har torsdag vært i kontakt med Statens vegvesens distriktskontor i både Aust- og Vest-Agder. Sentrale personer ved begge kontorene sitter nå i møter for å diskutere hvordan de skal imøtekomme det varslede snøkaoset i helgen.

Meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt forteller at det vil falle desidert mest snø på lørdag.

- Det er mye nedbør i vente, det vil i løpet av lørdag legge seg 50 centimeter på de verste plassene, sier Bentsen til Nettavisen.

Hastemøter
Det er i hovedsak Aust-Agder, Vest-Agder og sørlige deler av Telemark som er utsatt for det verste snøværet, som vil fortsette fram til søndag kveld.

Sjekk været der du bor med Nettavisens SUPERSØK!

Statens vegvesen tar derfor sine forholdsregler, og distriktssjefene lager nå en snøstrategi for håndteringen av veiene i helgen.

- Vi skal nå i et møte for å legge en plan. Vi er nødt til å ha en beredskap for å takle de problemene som eventuelt vil oppstå, sier stedsfortredende distriktssjef Jens Andersen ved distiktskontoret i Aust-Agder.

I Vest-Agder har de tatt lærdom av det ekstreme snøværet i fjor, og har møter to ganger daglig hvor de gjennomgår de oppdaterte værmeldingene.

- Vi har vært på flere beredskapssamlinger med våre samarbeidspartnere, for å forhindre at en liknende situasjon skal oppstå igjen. Vår hyppige møtevirksomhet er et av bidragene i dette arbeidet, sier distriktssjef Johan Mjaaland i Vest-Agder til Nettavisen.

Ut på kjøretur? Sjekk stengte veier her!

Tunge kjøretøy
Det fokuseres hovedsaklig på fire punkter for å unngå kaostilstander på nytt.

- Vi satser på at vi skal håndtere disse bedre enn i fjor, sier distriktsjef Mjaaland.

  • Det skal være bedre kontroll av tunge kjøretøy som kommer med ferge fra Danmark.
  • Store arealer skal brøytes, slik at kjøretøy som ikke bør være på veien kan parkeres til kjøreforholdene er gode nok.
  • Det skal være et bedre informasjonsopplegg mot vogntog fra Europa, slik at de får informasjon om forholdene på Sørlandet før avreise.
  • Entrepenørene skal ha mer tilgjengelig materiell, og kan skaffe det som trengs på kort varsel.

I tillegg skal busstraseene prioriteres, slik at folk har muligheten til å la bilen stå hjemme.

- Ofte er det uventede situasjoner som skaper problemer, ved at brøytemateriale blir forhindret fra å komme fram. Det er det viktig å unngå, sier Mjaaland.

NYTTIG: Været på mobil
NYTTIG: Veg- og trafikkmeldinger på mobil

Beredt
Også i de sørlige delene av Telemark er strategien lagt.

- Vi har informert våre entrepenører om at de må være på tå hev når det kommer til salting, brøyting og snørydding de kommende dagene, sier Hans Sandland, som er byggeleder for drift og vedlikehold ved Statens vegvesens kontor i Nedre Telemark, til Nettavisen.

Han forteller at alle ledd har blitt informert om det kommende snøfallet, og at folk står klare til å rykke ut.

- Blir det så mye snø som det har blitt varslet er vi nødt til å sette i gang en kriseorganisering hvis vi skal holde trafikken i gang, mener Sandland, som oppfordrer bilistene om å tilpasse seg vanskelige kjøreforholdene, sier Sandland.

Sjekk været i kommunene i Sør:
Aust-Agder:Bykle, Valle, Bygland, Evjemoen, Åmli, Froland, Iveland, Birkeland, Vegarshei, Gjerstad, Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad, Lillesand
Vest-Agder:Tonstad, Kvinesdal, Åseral, Flekkefjord, Tingvatn, Farsund, Lyngdal, Konsmo, Audnedal, Lindesnes, Vennesla, Nodeland, Mandal, Søgne, Kristiansand
Nedre Telemark:Skien, Kragerø, Langesund, Porsgrunn, Siljan, Drangedal, Ulefoss

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien