Gå til sidens hovedinnhold

Krisemøter i Italia

Samtlige fotballbaner i Italia står tomme søndag. Nå er det ikke kamper, men krisemøter som gjelder.

Den italienske olympiske komité var samlet til et krisemøte søndag, for å diskutere hva som bør gjøres i kjølvannet av den siste tragedien i italiensk fotball.

All fotball utsatt
Fredag ble en politimann drept under opptøyene i forbindelse med det sicilianske lokaloppgjøret mellom Palermo og Catania. Om lag 70 supportere ble skadd i sammenstøtene, og ytterligere en politimann skal være kritisk skadd.

Alt fra barnefotball til den planlagte landskampen mot Romania førstkommende onsdag er utsatt inntil videre. Før fotballen sparkes i gang igjen, må myndighetene i støvellandet bestemme seg for hvilke tiltak som skal settes inn.

Spillerforeningen har allerede anbefalt forbundet å avlyse resten av sesongen. Det forteller en hel del om hvor alvorlige problemer italiensk fotball har.

Ekstraordinære tiltak
- Hvis angrepet var ekstraordinært, må responsen også være ekstraordinær. Fansen risikerer nå muligheten for å aldri få se fotball igjen, for å være uten fotball for alltid, med tomme og stengte stadioner, sier innenriksminister Giuliano Amato til La Repubblica.

Det er som kjent ikke bare vold som hjemsøker italiensk fotball, det gjør også korrupsjon. Flere lag ble straffet for kampfiksing i fjor sommer. Men korrupsjon er langt mindre alvorlig enn drap. Ikke minst i Italia.

Søndag var den olympiske komiteen samlet for å bestemme seg for hvilke tiltak de vil anbefale overfor myndighetene i mandagens krisemøte med regjeringen.

Anti-politi
Blant tiltakene som diskuterer er å trykke billettkjøperens navn på billettene, flere overvåkingskameraer, å utestenge enkelte supportergrupper samt altså å avlyse resten av sesongen.

Statsminister Romano Prodi har ifølge Reuters lovet radikale tiltak. Han skal i møte med andre ministere på mandag, og taler i parlamentet på tirsdag.

Det største problemet italiensk fotball står overfor, er supporterkulturen som kalles ”Ultras”. Dette er supportere som er mer opptatt av gjengtilhørighet enn fotball, og som så langt ikke har latt seg stanse av noen.

Dagen etter politidødsfallet dukket det opp en rekke nye antipoliti-graffitier på vegger så langt nord som Livorno, nær grensen til Frankrike.

En graffiti oppfordret til flere drap på politimenn, og en annen brukte det engelske akronymet ACAB, som står for ”All Cops Are Bastards”.

Politimannen Filippo Raciti er den 13. personen som har blitt drept i forbindelse med italiensk fotball siden 1962. Det forrige dødsfallet kom i 2005, da en Genoa-supporter ble knivdrept før en kamp mot AC Milan.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis