Senatets godkjennelse av den reviderte krisepakken sendte børsene opp i Europa og løftet dollaren. Det var imidertid nedgang på de asiatiske børsene. Investorene frykter at den amerikanske redningspakken ikke er nok til å redde økonomien, og børsene falt av frykt for resesjon

- Selv om lovforslaget skulle bli godkjent, vil bekymringen over konjunkturutsiktene vedvare. Det er lite sannsynlig at markedet vil stabilisere seg, sier seniorøkonom Masamachi Adachi ved JPMorgan i Tokyo til Reuters.

Tilbakeholdne investorer
Natt til torsdag fikk redningspakken et flertall positive stemmer i Senatet med 74 mot 25.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt rundt én prosent fra start, men snudde opp igjen sammen med de toneangivende europeiske indeksene. Men i forkant av at de amerikanske børsene åpnet falt aksjene markant.

Les mer på NA24: Dunker børsen ned

Amerikanske investorer hadde vanskelig for å bestemme seg for om de trodde på en løsning for krisepakken. USA-børsene hadde et moderat fall onsdag, og Wall Street falt som forventet fra start torsdag.

S&P 500-indeksen faller 1,07 prosent til 1.148,89 poeng, mens Dow Jones-indeksen er ned 1,11 prosent til 10.712,93 poeng. Teknologiindeksen Nasdaq faller 0,94 prosent til 2.049,89 poeng.

Skepsis
Til tross for at krisepakken ble godkjent i Senatet, er investorene tilbakeholdne etter mandagens nei fra Representantenes hus. Samtidig er det stor skepsis om denne redningspakken ene alene kan være løsningen for å redde markedet.

- Blind tro vil ikke fungere denne gangen, ikke etter mandagens skuffelse. Folk er varsomme og de har mistet troen på at denne redningsplanen vil være nok. Det vil den ikke være, sier presidenten i Princeton Financial Group Andre Bakhos til Reuters.

USAs president George W. Bush uttrykte glede over at krisepakken ble vedtatt i Senatet, og oppfordret Representantenes hus til å gjøre det samme.

Avstemning fredag
Representantenes hus avviste redningspakken mandag med 228 stemmer mot 205. Det er nå håp om at Representantenes hus vil vedta den reviderte redningsplanen. En ny avstemning vil etter alt å dømme foregå på fredag.

- Med de forbedringer som Senatet har utarbeidet tror jeg medlemmer i begge partier i Representantenes hus kan støtte denne lovgivningen, sier Bush i en pressemelding.

Mange amerikanere har vist motvilje til planen, fordi de føler at Wall Street blir reddet på skattebetalernes bekostning. Folket er også splittet når det gjelder verdien av en slik redningspakken. 44 prosent mener Wall Street bør selv ta ansvar for sine problemer, mens 45 prosent mener Kongressen bør løse den finansielle krisen, viser en undersøkelse utført av Rasmussen, ifølge BBC.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Ny krisepakke
Flere kongressledere mener enhver tvil om behovet for en redningspakke er ettertrykkelig fjernet etter mandagens historiske børsfall.

Demokraten John Yarmuth som sitter i Representantenes hus stemte nei til pakken på mandag. Han sier til New York Times at han synes den nye redningspakken er mer akspetabel, og det samme gjør republikaneren Jim Ramstad, som også stemte imot.

For det er ikke lenger bare 700 milliarder dollar for å kjøpe ut råtne lån som nå er en del av pakken; i tillegg er 105 milliarder dollar og skattelettelser og bevilgninger.

Skattelettene skal først og fremst fordeles på middelklassefamilier og småbedrifter. Den statlig forsikringen som beskytter folks innskudd i bankene heves fra 100.000 dollar til 250.000. dollar, ifølge New York Times.

En helselov som forlanger at forsikringsselskapene dekker utgifter til behandlingen av mentale sykdommer på lik linje med fysiske sykdommer. Denne loven er vente å koste 4 milliarder dollar de neste fem årene.

Vil ikke fjerne problemet
Investeringsstrateg Darius Kowalcyk tror ikke en slik pakke er nok.

- Den vil hjelpe, men den vil ikke fjerne roten til problemet, som er fallet i boligprisene i USA, sier Kowalcyk til CNN.

Pakken skal brukes til å kjøpe opp råtne boligplan, men Kowalcyk tror ikke dette vil være nok.

- De 700 milliarder dollarene vil ikke være nok til å redde alle de råtne boliglånene. I tillegg kan det være lån som ikke er råtne nå, men som ender opp med å bli det på grunn av resesjonen. Det er dessverre helt sikkert at det vil bli, eller allerede er, en resesjon. Spørsmålet er bare hvor lenge og hvor ille det vil bli, sier Kowalcyk.

Han mener svaret på dette spørsmålet ligger i når eller om tilliten mellom banker og tilliten til de finansielle institusjonene vil bli gjenopprettet.

- For sent
Investeringsdirektør i Warren Wicklund, Peter Warren, mener at redningspakken kommer for sent, uavhengig av utfallet fredag.

- Problemet med redningspakken er at den kommer sent og at man velger å lage politikk av det. Det igjen betyr at det sår tvil om myndighetenes evne til å håndtere denne situasjonen, sier Warren til Nettavisen.

Warren mener USAs omdømme har blitt skadet av prosessen.

- Man har skadet systemet uansett, det er det ingen tvil om. Man har skapt unødvendig mye frykt, sier Warren.

- Finanskrisen gir muligheter
Han mener imidlertid det er irrelevant om Wall Street i dag åpner opp eller ned.

- Åpningen opp eller ned er bare støy. Det viktigste er å se det langsiktige bildet, sier Warren, som understreker at hans langsiktige syn er positivt.

Han mener også at denne finanskrisen åpner opp for en rekke muligheter for investorer.

- Det er veldig godt betalt for å ta på deg risiko i disse tider, mot at det tidligere har vært veldig dårlig betalt for å ta på deg risiko. Det er mye som er billig nå. Men det er viktig å understreke at det er langt fra risikofritt å investere nå, og du kan heller ikke være bastet og bundet i gjeld om du skal foreta investeringer nå, sier Warren.

- Men mitt motto har alltid vært: Selg når det er dyrt, kjøp når det er billig. Men selvfølgelig innebærer det at man må ta risikoen i betraktning. Samtidig har risikoen alltid vært der, men tidligere er det ingen som har sett den, sier Warren.

Steinar sparte 25.000 på boliglånet - sjekk om du kan gjøre det samme:
Nettavisen senket Steinars rente