Gå til sidens hovedinnhold

Kriserapport ber om terror-svar

I en hemmelig rapport bes politikerne svare på om vi skal ha beredskap i Norge tilsvarende terrorangrepet på Madrid.

- Det er behov for politiske føringer som sier noe om vi skal ha en beredskap som er tilpasset et Madrid-scenario, heter det i rapporten «Terrorbombene i Madrid overført til et Oslo-scenario» fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

DSB har trukket tilbake rapporten som knuser myndighetenes katastrofeberedskap, og justisminister Odd Einar Dørum vil ikke gi noe svar så lenge han ennå ikke har sett rapporten.

Men stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap) har et klart svar.

- Vi må forberede oss på alle typer katastrofer, sier han til TV 2 Nettavisen. .

- Bør det ikke være noen grenser?

- Nei, vi må forberede oss på alle typer katastrofer fordi det er umulig å forestille seg hvilken katastrofe som kan skje. Dessuten er det vanskelig å måle omfanget av en katastrofe. En katastrofe kan ramme veldig få, men likevel være veldig alvorlig, sier Storberget som sitter i Stortingets justiskomité.

Frp usikker
Andre nestleder i justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen er på sin side mer usikker på i hvor stor grad Norge bør forberede seg på en så stor katastrofe som terrorangrepet i Madrid.

- Det må være et forhold mellom befolkningsantallet og katastrofeplanene. Vi kan ikke vedta et tall, men må støtte oss på fagfolk. Det viktigste er at vi har et ledelsesapparat som fungerer og klare struktur- og kommandolinjer, sier Ellingsen.

DSB trakk fredag tilbake en rapport som knuser myndighetenes katastrofeberedskap. Direktoratet trakk tilbake rapporten bare få timer etter at TV 2 Nettavisen skrev om den.

Mangler kriseplan
Rapporten fra DSB viser blant annet at myndighetene mangler en kriseplan for katastrofer tilsvarende terrorangrepet mot Madrid. Årsaken er at de rett og slett ikke tror at en så stor katastrofe kan skje i Norge.

Ved 07.30-tiden den 11. mars 2000 ble Madrid rammet av terrorangrep på fire ulike steder. 191 mennesker mistet livet og mer enn 1500 ble skadd da ti bomber eksploderte på tre tog midt i byen.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken