HØY RENTE? Bytt bank her


Finanskrisen har preget hele høsten og nå preger den også julehandelen.

- Vi har opplevd en voldsom nedgang i omsetningen. Bare i oktober-november hadde vi 40 prosent nedgang i omsetningen, forteller Jan Dante til Nettavisen.

- Aldri opplevd lignende
I 25 år har han drevet Skotøihjørnet i Storgata i Oslo. Men en finansiell situasjon som den verden befinner seg i nå, har han ikke sett før.

- Jeg har ikke opplevd en sånn nedgang som denne før, sier Dante.

Situasjonen er nå så prekær for butikken at Dante vurderer å måtte si opp ansatte.

- Kan måtte kutte
- Vi kan komme til å måtte kutte i antallet ansatte. Vi har allerede gjort et kraftig kutt i innkjøp av varer for vårsesongen. Konkurs er nok ingen overhengende fare, men det er klart vi blir bekymret når situasjonen er som den er, sier Dante.

I Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) merker de at butikker over hele landet reagerer på finanskrisen med å ha ekstra gode førjulstilbud.

- Vi ser at i mange butikker har de gode tilbud nå. Det er en del som merker sviktende etterspørsel, noen mer enn andre, sier handelsdirektør Thomas Angell i HSH til Nettavisen.

- Føler krisen på kroppen
Angell forstår godt at butikkeiere som Jan Dante må ty til «krisesalg» for å komme gjennom tunge tider.

- Han føler vel krisen på kroppen selv. Det er et fenomen at mange da velger å selge varer på gode tilbud. Butikkene må jo bli kvitt varelageret også, slik at varesortimentet fornyes, sier Angell.

Generelt sett ser årets julehandel til å ikke bli noen handelskrise, men HSH venter at julehandelen ikke vil fortsette med samme veksten som tidligere år. Årets julehandel blir nok like stor i mengde og volum som i fjor.