Gå til sidens hovedinnhold

Krisetider stoppet ikke turistene

I 2008 økte antallet utenlandske overnattingsgjester i Norge.

Norge opplevde en oppgang i antall turister i fjor, til tross for krisetider, melder Innovasjon Norge. Rekordmange inntok landet sjøveien og på land ble det registrert 4,4 millioner utenlandske overnattingsgjester i løpet av året.

- Til tross for hva som skrives om krise så er vi forsiktig optimistiske for 2009, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i en pressemelding.

Totalt utgjorde de utenlandske tilreisende i overkant av 29 millioner gjestedøgn. En beskjeden økning på én prosent fra 2007, viser ferske tall fra Transportøkonomisk Institutt (TØI). Tallene er hentet fra Gjesteundersøkelsen for 2008, som er utarbeidet på oppdrag fra Innovasjon Norge.

Rekordcruise
Nesten 400.000 cruisegjester besøkte en eller flere norske havner i 2008. Dette er det høyeste antall noensinne, og er en oppgang på 15 prosent i forhold til 2007.

Briter og tyskere er tilbake for fullt i cruisetrafikken, mens det amerikanske markedet stagnerer. Det kommer også mange cruiseturister fra Spania og Italia, viser statistikken.

67 prosent av dem som svarte på Turistbarometeret forventer en økning

eller det samme volumet som i fjor, mens 34 prosent forventer en nedgang i vinter.

Vinteren øker mest
De seneste årene har ferie- og fritidstrafikken fra utlandet målt etter antall ankomster vokst jevnt og trutt. I 2008 ble det likevel en liten nedgang i antall utenlandske feriegjester. Ferie- og fritidstrafikken utgjør 75 prosent av utenlandske turister til Norge.

Her er det en nedgang i antall besøkende på en prosent i 2008, mens antallet gjestedøgn gikk ned med to prosent. Her var det henholdsvis 3,2 millioner besøkende og 23,7 millioner gjestedøgn.

Veksten kommer særlig fra Sverige og Danmark, men også folk fra Polen og Russland bidrar hvis man ser hele året under ett. Nedgangen i antall overnattingsgjester var størst for ferie- og fritidsgjester om sommeren (4 prosent), mens vinteren viser en oppgang (6 prosent).

Forretningsreisene øker mest: antall besøkende med 8 prosent, og antall gjestedøgn med hele 12 prosent.

Moderat optimisme
Høstens globale finanskrise slår ikke umiddelbart ut på fjorårets turisttall, og for vinteren 2009 er optimismen moderat.

- Sett i lys av at vinteren 2008 var en god sesong med en økning fra utlandet på 6 prosent, er ikke forventningen samlet sett så nedslående foran årets vintersesong, sier Per-Arne Tuftin.

Kommentarer til denne saken